Marketing

Liderka francuske krajnje desnice Marine Le Pen rekla je u petak da Kylian Mbappe ne bi trebao govoriti Francuzima kako da glasaju nakon što je fudbalska zvijezda upozorila da se zemlja ne može ostaviti “u rukama ovih ljudi”.
Nakon što je krajnje desničarska stranka Nacionalni skup izašla kao pobjednik u prvom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora prošlog vikenda, Mbappe, 25, rekao je da su rezultati “katastrofalni” i pozvao Francuze da glasaju protiv krajnje desnice u drugom krugu glasanja u nedjelju.

Mbappeova Francuska i Portugal Christiana Ronalda susreću se u petak uvečer u Hamburgu u četvrtfinalu Eura 2024.

Govoreći u intervjuu za CNN, Le Pen je rekla da je on “veoma dobar” fudbaler, ali je insistirala da nije njegovo mesto da daje uputstva za glasanje.

– Mbappe ne predstavlja Francuze sa imigracionim porijeklom, jer ih ima mnogo više koji žive od minimalne plate, koji ne mogu priuštiti stanovanje i ne mogu priuštiti grijanje, nego ljudi poput gospodina Mbappea – rekla je Le Pen u izvodu iz intervjua objavljenog u petak.

– Ova tendencija da glumci, fudbaleri i pjevači istupaju i govore Francuzima kako bi trebali glasati, a posebno ljudima koji zarađuju 1.300 ili 1.400 eura, dok su oni milioneri ili čak milijarderi koji žive u inostranstvu, počinje biti loše primama u našoj zemlji – dodala je.

– Francuzima je dosta toga da im se drže lekcije i savjetuje ih kako glasati. Ovi izbori su izbori emancipacije na kojima Francuzi žele vratiti kontrolu nad svojom sudbinom i glasati kako im odgovara – rekla je Le Pen.

– Mislim da bi u trenutku kada se stanovništvo priprema za glasovanje oni (zvijezde i slavne osobe) trebali pokazati malo suzdržanosti – dodala je.

Najnovije prognoze predviđaju da će njena stranka imati najveći blok u donjem domu Nacionalne skupštine, ali neće uspjeti postići apsolutnu većinu.

Brojni istaknuti fudbaleri, uključujući francuskog beka Julesa Koundea, pozvali su Francuze da blokiraju krajnju desnicu.