Naslovnica Biznis Livno: Počela gradnja vjetroparka Ivovik

Livno: Počela gradnja vjetroparka Ivovik

Kod Livna je zvanično počela gradnja Vjetroparka Ivovik. Biće to najveći izvor obnovljive energije u Bosni i Hercegovini, snage 84 megavata i proizvodiće 236,6 gigavata električne energije.
Investitor je kineski konzorcij “Powerchina resources”, a ukupna investicija je vrijedna više od 133 milijuna eura.

“Na ovoj lokaciji je vjetar jako bogat resurs i on bi se i te kako mogao iskoristiti. Glavni izvođač radova će biti kompanija Ksinohidro, ali što se tiče svih ostalih radova, kao podizvođači bit će sve lokalne kompanije”, kaže direktor kineskoj konzorcija Ksao Hin.

Ovo je već treća investicija u obnovljive izvore energije u Hercegbosanskoj županiji, što ovo područje čini najrazvijenijim kada se radi o privlačenje investicija i korištenju ove vrste energije.

“Koliko će se novaca uprihoditi u proračune Grada Livna, Hercegbosanske županije i Općine Tomislavgrad ovisi o proizvodnji odnosno cijeni električne energije koja će biti na tržištu. Radit će se o stotinama tisuća maraka”, izjavljuje predsjednik Vlade Kantona 10 Ivan Vukadin.

“Kao što smo čuli 11 tribina na području Livna. Uvjerenja smo da će Livno u budućnosti imati koristi od ovog projekta”, smatra gradonačelnik Livna Darko Čondrić.

Tomislavgrad od postojeće dvije vjetroelektrane, Mesihovine i Jelovače, godišnje u proračun uprihodi 450 tisuća maraka.

“Bit će značajan doprinos Općinskom proračunu pod jedan. Pod dva izgradnja lokalne infrastrukture na samom ovom projektu radit će lokalne firme”, ističe Mijo Zrinušić, šef Odsjeka za privredu Tomislavgrada.

Pripremni radovi za ovaj projekt bi po riječima investitora trebali biti gotovi u prvom ili drugom mjesecu sljedeće godine. Zatim slijedi postavljanje turbina, što bi trebalo biti okončano do rujna 2023. godine.