Naslovnica Biznis Ljekari sa KCUS-a će opet moći raditi i privatno

Ljekari sa KCUS-a će opet moći raditi i privatno

Zdravstveni radnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ponovo će moći paralelno raditi i u KCUS-u i privatno. Nedavno je imenovana komisija koja daje saglasnost za rad privatno, a koju potpisuje doc. dr. Alen Pilav, vršilac dužnosti generalnog direktora KCUS-a.

Pilav je donio odluku o imenovanju nove Komisije za dopunski rad zdravstvenih radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu 31. januara.

Dopunski rad zdravstvenih radnika u KCUS-u često je bio tema u toj zdravstvenoj ustanovi, ali i u medijima, za vrijeme mandata prof. dr. Sebije Izetbegović na poziciji generalne direktorice, piše Faktor.

Ljekari koji rade i u državnim bolnicama i privatno, bilo da se radi o njihovim vlastitim privatnim ordinacijama ili da su angažirani u nekoj privatnoj poliklinici i slično, često su u javnosti prozivani kao oni zbog kojih trpe pacijenti u KCUS-u, ali i drugim javnim zdravstvenim ustanovama. Često ih se prozivalo da koriste resurse, između ostalog i KCUS-a, kako bi pacijente iz privatnih ordinacija upućivali na operacije u KCUS, da u radno vrijeme u KCUS-u obavljaju svoju dopunsku djelatnost i tome slično.

Još u novembru, kada je govorila o svome rukovođenju KCUS-om, Izetbegović je napomenula da je, između ostalog, u toku svoja dva mandata na čelu ove zdravstvene ustanove “zabranila kriminalni privatni rad u radno vrijeme” te time “stekla neprijatelje”.

Kada je 2017. godine Kliniku za ortopediju i traumatologiju KCUS-a napuštala grupa hirurga, oni su se žalili i na zabranu obavljanja dopunske djelatnosti, odnosno rada privatno, a jedan od uzroka sporenja između bivše direktorice KCUS-a i još nekih ljekara, bilo je i ovo pitanje