Marketing

Ugroženo je 800 radnih mjesta, šteta je načinjena. Sjajne zaposlene radnike koje imamo, koje svaka kompanija želi da ima, moramo da nađemo način da ih zadržimo.
To je poručio predsjednik Uprave Infinity International Group Bojan Vujić u prvom obraćanju medijima nakon što je ova kompanija uvrštena na američku „crnu listu“ uz obrazloženje da je povezana sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS-a, koji je takođe na listi sankcionisanih.

Predstavnici Prointera i Infinity group istakli su da su ih banke već kontaktirale i da će im početi gasiti račune, a nakon što su im uvedene američke sankcije. Istaknuto je i da je vasnik Infinity International Group Đorđe Đurić odlučio da se povuče sa ove pozicije i da se traži novi model poslovanja.

– Ne želimo da ti ljudi odu iz Republike Srpske. Uložili smo veliki napor da ove kompanije dignemo na svjetski nivo. Ne smijemo dozvoliti da takvi radnici napuste RS. Jedna od mjera koje smo uradili jeste da smo zaposlenima isplatili dvije plate i da im pokažemo da nemaju razloga za brigu. Tražimo način da održimo kontinuitet poslovanja onako, kako je to moguće – rekao je Vujić.

Otkrio je da je ugrožen „jako veliki broj“ projekata koje rade, a dosta njih je vezano za funkcionisanje Republike Srpske.

– Recimo, imate integrisani sistem Poreske uprave. To je sistem koji u ovom trenutku pomaže kako bi se obezbijedio konstantan rast prihoda Poreske uprave Republike Srpske. Svi smo svjedoci da konstantan rast postoji. To je sada ugroženo. Dolazimo u situaciju da su ugrožena razna rješenje u Geodetskoj upravi, gdje su podaci o našoj imovini. Dakle, ovdje je puno šira slika. Sve to što je rađeno, sada je dovedeno u pitanje – naglašava Vujić.

On tvrdi da su Amerikanci i Еvropljani šokirani uvedenim sankcijama.

– Obrazloženje sankcija je da mi navodno radimo protiv nekih američkih interesa. Ja bih ponovo skrenuo pažnju, 95 posto proizvoda, u našem portfoliju, su američke i evropske. Prvi koji su nas zvali nakon uvođenja sankcija, bili su Amerikanci i Еvropljani. I za njih je nevjerovatno da neko ko ima tako dugoročnu i uspješnu saradnju u cijeloj regiji, dođe na udar sankcija uz obrazloženje da neko radi protiv američkih interesa. I sami su sada zabrinuti za njihovo poslovanje ovdje na tržištu. Za mene lično, kako čovjeka i profesionalca, ovo je neshvatljivo i neprihvatljivo – istakao je Vujić, piše ATV.

Regovanje na medijske izvještaje
Osvrnuo se i na medijske izvještaje o tome da su članice grupe zaradila 500 miliona maraka.

– Čak ni promet od 500 miliona maraka nije tačan, a kamoli o zaradi da pričamo. Vjerujem da je to iskorišteno kako bi se napravio bombastičan naslov, ali to nije istina. Dalje, svaka kompanija ima prihode i rashode. Veliki dio prihoda, odlazi upravo na te rashode. Odlazi na rashode plata, dobavljača, kirija, doprinosa, poreza, sve ono što je potrebno kako bi bile izmirene sve obaveze koje imamo prema zakonu i kako bi firma funkcionisala. Vrlo upitno, je za Kalderu, koja se spominje u tekstu, da li se odnosi na period kada nije bila u vlasništvu grupe – rekao je Vujić.

Plate u Prointeru 22 miliona KM
Govoreći o Prointeru, rekao je da su od osnivanja, prije devet godina, neto plate radnika iznosile 22 miliona maraka, a na dobavljače je otišlo 220 miliona maraka.

– Na PDV smo do sada dali skoro 35 miliona maraka, porez na dobit u visini od nekih sedam miliona maraka, na razne donacije je otišlo skoro 10 miliona maraka. Od stipendija, skupova, pored korone, silne donacije koje smo dali zdravstvenom sektoru, donacije malim privrednicima, tih informacija nema nigdje, ali se spominje da smo zaradili 500 miliona. Ja nisam mogao a da ne reagujem na ovo, na nešto što nije tačno, što nije istina. Stojim svima na raspolaganju, za sve informacije – rekao je, između ostalog, Vujić.