Naslovnica Top vijesti Macanov advokat Tomić: Sarajevske policajce je ubio Savo Marinković, patološki je mrzio...

Macanov advokat Tomić: Sarajevske policajce je ubio Savo Marinković, patološki je mrzio Bošnjake

Advokat Duško Tomić, branitelj Aleksandra Macana prvoosumnjičenog u istrazi u****va sarajevskih policajaca, koji se predao u petak, kazao je za Klix.ba da je Macan u Tužilaštvu BiH dao izjavu da je Savo Marinković, policajcima pucao u glavu.

Kao Macanov branitelj, koji mu je, kako kaže Tomić, dao puno povjerenje, otkrio je nekoliko detalja vezanih za iskaz koji je njegov klijent dao u Tužilaštvu BiH.

“Macan je ciljano išao u krađu. I da su ga uhvatili to je šest mjeseci zatvora. Zašto bi on napravio dvostruko u****vo. Nema nikakve dileme da je Marinković pucao. Macan se kune da nije znao da Marinković nosi oružje”, naglasio je Tomić.

Dodao je da je i sami način na koji se to dogodilo pokazatelj da je izvršilac upravo Marinković.

“Savo je bio biatlonac, prvak Balkana, zato je bio tako precizan i kroz šoferšajbu direktno pogodio policajca koji je vozio u čelo. Nakon toga drugog policajca, koji je bio suvozač, je pogodio u sljepoočnicu”, naglašava Tomić.

Za kraj, rekao je i da ima određene informacije o tome šta bi mogao biti motiv za ovaj strašan zločin.

“Marinković je bio veoma nasilna osoba. Osim toga, poznato je da je patološki mrzio Bošnjake. Također, policajci nisu slučajno naišli tu gdje su oni krali automobile, neko ih je telefonom zvao i poslao tamo. Zna se i sa kojeg broja. Motiv je bio da se destabilizira država”, zaključio je na kraju razgovora za Klix Tomić.

Podsjetimo, u Kazneno popravnom zavodu Sarajevo odjel Miljacka, zbog Aleksandra Macana, vlada opsadno stanje.

Kako piše Dnevni avaz, u KPZ-u je podignuto trostruko osiguranje.

Zbog njegovog prisustva, postavljene su dodatne kamere a on se nalazi u ćeliji sa osobom afroazijskog porijekla.

Kada je u pitanju njegov izlazak u šetnju, Macana uvijek prate dva policajca ne odvajajući se od njega.

Tokom njegovog boravka u dvorištu niko od ostalih zatovrenika ne smije se nalaziti u njegovoj blizini, odnosno svi su u svojim ćelijama.

Da se radi o velikom sigurnosnom izazovu pokazuje i činjenica da su postavljene dodatne kamere u Kantonalnom sudu usmjerne usmjerene na KPZ.

Nije priznao djelo
Podsjetimo, Aleksandar Macan jedan je od osumnjičenih za u****vo dvojice sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

On se u četvrtak predao Tužilaštvu KS, a u petak je satima saslušavan u ovoj pravosudnoj instituciji.

Macan navodno nije učestovovao u u****vu sarajevskih policajaca.

To je i razlog zašto je odlučio da se preda Tužilaštvu Kantona Sarajevo.

U iskazu, koji je dao danas Tužilaštvu KS, to je između ostalog i sam priznao.

Macan ne spori da je kobne noći bio na Alipašinom Polju u Sarajevu, ali je rekao da nije učestvovao u u****vu policajaca u sarajevskom naselju Alipašino Polje, koje se dogodilo 26. oktobra 2018. godine.

Kako je pisao Avaz, on je Tužilaštvu KS, pomogao da se slučaj konačno okonča. Sada je ostalo, da se optužnica napiše jer su poznata imena svih osumnjičenih, među kojima su i njihovi pomagači.

Pitanje je koji će biti sada Macanov status i hoće li biti optužen za tešku krađu i dobiti status svjedoka.

Saznaju da je vozilo, koje su koristile ub**e, crni Seat Leon, rastavljeno u dijelove. Uništena je i puška, iz koje je pucano na Šehovića i Vujinovića.

Duško Tomić, Macanov advokat, rekao je ranije danas da ne može komentirati iskaz Macana, ali da će sve vrlo brzo rješeno.

“Ja samo mogu reći, da se u moje ime, Macanu i njegovoj porodici zahvaljujem na svemu kako bi se stavila tačka na ovaj mučan slučaj. On je ovdje heroj. Ovo je završena priča. Sve će se znati u narednom periodu, vrlo brzo“, rekao je Tomić.

Mjesecima u bjekstvu
Za Macanom je bila raspisana crvena interpolova potjernica.

Dnevni avaz je ranije pisao da je Macan sinoć do u detalje nacrtao šta se tačno desilo kobne noći na Alipašinom Polju.

Istražni organi imaju njegov DNK, pronađen u vozilu koje su članovi automafije pokušali ukrasti u toj noći.

Ista medijska kuća otkriva, da je pet od šest osoba, koje Uprava policije KS sumnjiči za ubistvo policajaca, već uhapšeno i pritvoreno.

Četiri osobe nalaze se u pritvoru, u sklopu istrage Tužilaštva BiH u predmetu “Volan”, a pritvor im je odredio Sud BiH.

Jedan od trojice, koji su bili glavni akteri u****va Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, a prema Avazu je pobjegao u Njemačku a riječ je o Savi Marinkoviću.

On je bio u bijegu nekoliko godina, ali je uhapšen u Njemačkoj zbog opojnih sredstava.

Kada izlazi
Na slobodu će biti pušten 2024.godine.

Sve ove detalje, Macan je već iznio tužiocima, a navode se i u dopuni izvještaja MUP KS, koji je poslan Tužilaštvu KS, 5. novembra.

Tužilaštvo KS još uvijek se nije oglasilo zvaničnim saopćenjem za javnost i pored brojnih upita medija o Aleksandru Macanu.

Iz press službe Tužilaštva KS jutros smo dobili potvrdu informacije da se Macan predao i da je u pritvoru.

Sve druge aktivnosti medijima je potvrdio njegov advokat Duško Tomić iako je i on davao različite izjave što je dodatno unijelo nedoumicu u cijeli slučaj.

Kako je prešao granice?
Poznato je da je Macan bio u bjekstvu, a njegov advokat tvrdi da mu je on pomogao da se vrati u BiH, te mu je prvo omogućio susret s porodicom, a zatim su došli u Tužilaštvo KS.

U ovom slučaju mnoštvo je neodgovorenih pitanja, a ključno je kako je Macan prelazio granicu ili granice država ako je za njim bila raspisana međunarodna crvena potjernica.

I zašto se Macan nije predao u SIPA-u umjesto u Tužilaštvo KS?

Tek nakon što se Macan predao u Tužilaštvu KS obaviještena je Državna agencija za istrage i zaštitu čiji su policijski službenici došli u prostorije Tužilaštva KS i lišili ga slobode.

“Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) juče su (23.12.2021.godine), u nastavku rada po predmetu koji se odnosi na otkrivanje počinilaca krivičnog djela u****va policijskih službenika Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u oktobru 2018. godine, slobode lišili jednu osobu.

Osoba za kojom je NCB Interpol Sarajevo raspisao međunarodnu crvenu potjernicu pristupilo je u prostorije Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo nakon čega su je policijski službenici SIPA-e lišili slobode. Nad osobom lišenom slobode izvršena je kriminalistička obrada te je predata postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo“, naveli su iz SIPA-e.

Macanovo ispitivanje nastavljeno je danas, a izveden je na drugi izlaz iz Tužilaštva KS čime su i mediji uskraćeni za fotografije i videosnimke.

Kantonalni sud u Sarajevu je na prijedlog Tužilaštva KS 16. novembra odredio pritvor osumnjičenom Macanu kada je izdata i naredba za raspisivanje međunarodne potjernice. On ostaje u pritvoru.