Naslovnica Visoko Manifestacija ‘Dani Zaima Muzaferije’ donosi raznovrstan program

Manifestacija ‘Dani Zaima Muzaferije’ donosi raznovrstan program

Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” posvećena tom filmskom, televizijskom i teatarskom glumcu ove godine će od 28. novembra do 1. decembra biti održana već petnaesti put u Visokom u organizaciji Udruženja “Ars tragovi”.

Predsjednik Udruženja Rasim Kadić rekao je na današnjoj najavnoj pres konfrenciji u Sarajevu da ova manifestacija čuva sjećanje na lik i djelo Zaima Muzaferije, afirmiše ono što je radio kako bi neki novi umjetnici mogli da nastave takvim putem.

– Ovu manifestaciju započeli smo s namjerom da Zaim može jednom umrijeti, ovozemaljskom smrću, ali nikako ne može da umre dva puta. Ne može da umre time što će nestati iz naših sjećanja, naših života – rekao je Kadić, dodavši da se već 15 godina manifestacija organizuje u novembru kada je Zaim Muzaferija “otišao s ovoga svijeta i ostavio djelo da živi na ovom svijetu”.

Na manifestaciji će biti upriličeno otvaranje izložba radova slikara iz Visokog Mehmeda Klepe, koja će biti realizovana u tri galerije.

Mehmed Klepo je rekao da mu je drago što će 40 godina rada obilježiti izložbom “40 godina strasti i posvećenosti”.

– Imam veliku želju da čitav svoj opus bar onako ovlaš mogu sagledati, što je ovom izložbom donekle omogućeno, iako će ona biti u tri segmenta – rekao je Klepo, istakavši da će se na ovoj izložbi naći djela koja je stvarao i za vrijeme studiranja, kao i za sve ukuse.

Naveo je da je pripremajući materijal za izložbu naišao na slike za koje se nije mogao ni sjetiti da ih je naslikao.

Manifestacija “Dani Zaima Muzaferije” bit će otvorena 28. novembra u Zavičajnom muzeju Visoko izložbom slika Mehmeda Klepe i promocijom kataloga ovog slikara, naredni dan previđen je za otvaranje drugog segmenta izložbe Mehmeda Klepe koja će biti održana u galeriji Doma kulture Kakanj, a Narodno pozorište Tuzla će u gradskom kinu Visoko prirediti predstavu “Zrno soli ili Sretan ti rođendan, Marina” u koprodukciji sa Prešernovim gledališčem Kranj.

Za petak, 30. novembra predviđeno je otvaranje trećeg segmenta izložbe u Galeriji LIKUM 76 Visoko.

Zadnjeg dana će Teatar Total Visoko, koji je osnovao Zaim Muzaferija a sada ga vodi njegov sin Jesensko, premijerno izvesti komad Dušana Kovačevića “Profesionalac”.

Organizatori nisu zaboravili ni najmlađe koji će moći pogledati predstavu “Lakonoga u čarobnoj šumi”.

Zaim Muzaferija rođen je 9. marta 1927. godine u Visokom gdje je i umro u 76. godini. Bio je bh. filmski, televizijski i pozorišni glumac, a radio je i kao profesor njemačkog i francuskog jezika. U njegovom rodnom gradu od 2003. godine održava se manifestacija “Dani Zaima Muzaferije”.

(Visocki.info / Fena)