Naslovnica BiH MEDICINSKI RADNICI U BANJA LUCI TRAŽE POVEĆANJE PLATA: DOŠLO JE PET DO...

MEDICINSKI RADNICI U BANJA LUCI TRAŽE POVEĆANJE PLATA: DOŠLO JE PET DO 12

U Banjoj Luci održan je protest medicinskih radnika koji su istaknuli zahtjeve za povećanjem plata, a moto skupa bio je “Došlo je pet do 12”.

Sindikalni lideri Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS okupili su se u parku “Mladen Stojanović” kako bi izrazili nezadovoljstvo i upozorili na potrebu za hitnim djelovanjem.

Nikola Crnčević, predsjednik Sindikata, naglasio je da će, ako se zahtjevi medicinskih radnika ne ispune, biti organizirani masovni protesti. Glavni zahtjev medicinara je povećanje najniže cijene rada s trenutnih 159,5 na 200 KM.

“Problemi koji nas muče već nekoliko godina uključuju povećanje plata, povratak regresa i toplog obroka, te stvaranje statusa službenog lica za zdravstvene radnike”, izjavio je Crnčević. Dodao je da je Vlada RS nedavno povećala najnižu plaću na 900 KM, što stvara očekivanja za povećanje ostalih plata u sektoru zdravstva i socijalne zaštite.

Zoran Milutinović, sekretar Sindikata, naglasio je da povećanje plata znači povratak dostojanstva zdravstvenih radnika te da su poslali dopise Ministarstvu zdravlja RS, tražeći povećanje cijene rada na 175 KM. Međutim, njihov zahtjev je povećanje najniže cijene rada na 200 KM za sve zaposlene u sektoru zdravstva.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite je prema njihovim riječima odgovorio da trenutno nema dovoljno sredstava u budžetu, pozivajući ih da budu strpljivi. Ova situacija dodatno pojačava nezadovoljstvo među medicinskim radnicima, što je rezultiralo današnjim protestom.