Naslovnica Vijesti Meteorolozi objavili prognozu do 14. juna: Ovo se mnogima neće svidjeti

Meteorolozi objavili prognozu do 14. juna: Ovo se mnogima neće svidjeti

U nedjelju, 9. juna bit će vrhunac ovog prvog toplotnog vala uz temperature ponegdje do 35 °C i pretežno sunčano i sparno vrijeme. Poslijepodne sa zapada postepen porast, uglavnom visoke, oblačnosti nad čitavom zemljom, uz mogučnost da kasno poslijepodne na sjeveroistoku Bosne bude mjestimično pljuskova sa grmljavinom, objavili su na stranic BHmeteo.

Kako navode, početak sljedeće sedmice donosi sve veću destabilizaciju atmosfere. U periodu od utorka (11.06.) pa do petka(14.06.) izrazito nestabilno vrijeme nad većim dijelom zemlje uz mjestimično kišu i pljuskove sa grmljavinom. Poseban osvrt na sjevernije dijelove naše zemlje gdje su u tom periodu moguće mjestimično jače nepogode.

Prema jugu naše zemlje, u Hercegovini, najmanje padavina i tu će većinom i dalje biti sušno i vruće vrijeme.

Dodaju da će vrućina od ponedjeljka većinom popuštati. Osvježenje će se najviše osjetiti na izmaku nestabilnog perioda, u četvrtak i petak, opet najviše u sjevernim dijelovima zemlje. To osvježenje bi bilo samo nakratko, a prema trenutnim prognozama od sljedećeg vikenda (15./16.06.) se očekuje stabilnije vrijeme i povratak vrućeg vremena uz moguće još više temperature nego ove sad.