Marketing

Odluku Centralne izborne komijsije Bosne i Hercegovine da se ponovno prebroje glasački listići za predsjednika entiteta Republika Srpska, odnosno da se utvrdi je li točno da je na izborima pobijedio Milorad Dodik (291.915 glasova) ispred svoje izazivačice Jelene Trivić (263 tisuće glasova), komentirao je danas predsjednik RH Zoran Milanović, poručivši da je Dodikova pobjeda čista k’o suza i da ponovno prebrojavanje glasova potkopava demokraciju.
“Upravo suprotno. Postoji samo jedna demokratska vrijednost, a to je korektno prebrojavanje glasova birača na izborima. Sve ostalo su izmišljotine. Predsjednik Milanović ne misli u demokratskim kategorijama, jer one počivaju na korektnom i poštenom prebrojavanju glasova. I najveći grijeh protiv demokracije je krivo brojanje glasova”, rekao je za Jutarnji list politički analitičar Žarko Puhovski.

Naime, komentirajući ponovno brojanje glasova, Milanović je poručio da je to suludo.

“Sve što sam rekao o Dodiku, mislim i dalje. On je od svih mogućih opcija za Hrvate naprihvatljiviji. Centralna izborna komisija, koja nije pod njegovom kontrolom, izbrojala je 30 tisuća glasova prednosti u odnosu na Trivićku. Na biračkom tijelu manjem od 600 tisuća. Kakav je to kriterij i kakva je to uopće država u kojoj se ponovno prebrojavaju glasovi? To je suludo. To potkopava demokraciju. Dodik je uvjerljivo dobio te izbore. Kome je u interesu kaos i da se gura bog te pitaj kakva kandidatkinja koja priča monumentalne gluposti, zato što se Dodik zamjerio SAD-u. Govorite što hoćete, postoje izborna pravila. On ih nije mogao prekršiti. Isto bih rekao za svakoga”, rekao je predsjednik RH.

Kako on iz Zagreba može znati kako je tamo bilo na biralištima i kako su provođeni izbori, pita Puhovski.

“Milanović je prije svega poručio: ‘Dodik je naš prijatelj, za nas je dobro da on bude na vlasti, stoga ga ne dirajte. A budući da je naš prijatelj, mi ne želimo da se njegov rezultat izbora dovodi u pitanje‘. A upravo najveći grijeh protiv demokracije je krivo brojanje glasova”, zaključuje politički analitičar Žarko Puhovski.