Naslovnica Globus Milanović zbog rezolucije o Srebrenici napao Plenkovića: Sadržaj nije sporan, ali mi...

Milanović zbog rezolucije o Srebrenici napao Plenkovića: Sadržaj nije sporan, ali mi je to napravljeno iza leđa

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović komentirao je izglasavanje Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a.

“Pokušavam svim političkim Srbima i Srbima u politici objasniti da rezolucija o Srebrenici nijednom riječi ne dotiče Srbe ili srpstvo. Ako i dalje to smatraju gaženjem i zatiranjem Srba, onda će ih sutra smetati oblačan dan.

Ne slažem se sa svim elementima te rezolucije, ali tamo se dogodio strašan zločin, sud ga je nazvao genocidom i ništa ne može promijeniti činjenicu da je manijakalna grupa ubojica smaknula hiljade ljudi. Sad je vrijeme da se to zatvori i da se počne živjeti normalno u BiH”, rekao.

Milanović je zatim nastavio o secesiji RS:

“Svojevremeno je Stipe Mesić rekao da bi u tom slučaju tamo poslao vojsku. Ja ne bih, ali to se ni ne može dogoditi, nemoguće je. Puno buke… Nije nizašto, ali bez jakog razloga. Nisam oko toga razgovarao s Miloradom Dodikom, ali nisam ni s Andrejem Plenkovićem. Vidio sam da je hrvatska diplomatija, odnosno, ured Ministarstva vanjskih poslova u New Yorku, što je očito ured HDZ-a tamo, kosponzorirao rezoluciju. Mogli su onda i učestvovati u promociji kao izvorni autor ideje ili inicijative da se prizna ili ne prizna holokaust. To su odluke koje se po Ustavu ne smiju donositi bez predsjednika. Ali, Plenkovića to ne brine, iako je protuustavno. No, nema posljedica za takvo ponašanje”, rekao je.

Napomenuo je da o svemu tome priča jer je to ozbiljna tema za razgovor.

“Oko toga sam danas pisao Plenkoviću, ali znam da na to neće odgovoriti. Pa ću za par dana, bojim se, javnosti pokazati što sam napisao. Nije to obaveza prema meni nego prema Ustavu. Način na koji je Hrvatska kosponzorirala rezoluciju o Srebrenici, način na koji je Hrvatska tome pristupila, je protuustava. Sadržaj mi nije sporan, ali to je napravljeno meni iza leđa.”

Još je nekoliko puta ponovio da Plenković na silu interpretira Ustav i sistemski ga krši.

“On je taj koji ga krši, ne ja.”