Naslovnica BiH MINISTAR SIGURNOSTI UZNEMIRAVA JAVNOST: NIJE ISKLJUČENO NI DA SE POJAVI NEKI BOMBAŠ...

MINISTAR SIGURNOSTI UZNEMIRAVA JAVNOST: NIJE ISKLJUČENO NI DA SE POJAVI NEKI BOMBAŠ SAMOUBICA, SANJIN MUSA JAVNO PRIJETI

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić rekao je da se nameće pitanje da li predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uopšte treba da ide na suđenje u Sarajevo, jer je, navodno, njegova bezbjednost ugrožena zbog atmosfere linča i da skoro svako može da mu priđe pred zgradom Suda BiH.

“Nema sumnje da je Dodikova bezbjednost ugrožena. U muslimanskom narodu postoji određen broj ekstremista koji su spremni na sve, a jedan od njih Sanjin Musa javno prijeti i traži da se neki ljudi likvidiraju. Zato nije isključeno ni da se pojavi neki bombaš samoubica”, tvrdi Nešić.

Političari iz RS danima uznemiruju javnost izjavama da su stabla ispred Suda BiH posječena kako bi bio izvršen atentat na Dodika.

Nešić kaže da će tražiti zvaničnu informaciju o tome zašto su pred zgradom Suda BiH posječena stabla i da će je podijeliti sa javnošću.

Nešić je rekao da se lično uvjerio da mjere bezbjednosti u Sudu BiH nisu na zavidnom nivou, te istakao da su u Sarajevu tenzije na vrhuncu zbog suđenja Dodiku.

On je ukazao da je problem to što Dodiku pred Sudom BiH može da se priđe zbog čega se nameće pitanje da li on uopšte treba da ide na to suđenje, pogotovo ako se u obzir uzme i činjenica da mu sudi žena koja je bila pripadnik Armije BiH.

“Sa druge strane, ako ne dođe, imaćemo odmah galamu da on ne poštuje sudske institucije. Sve ovo liči na neko lice BiH koje će se pokazati nakon tog suđenja. Sigurno je da BiH poslije toga neće biti ista”, rekao je Nešić za Televiziju Pink.

On je istakao da političari i narod u Srpskoj neće dozvoliti da se bilo šta loše desi Dodiku, kao i da će nadležne službe preduzeti sve mjere da ga zaštite, pogotovo što je on izložen napadima i prijetnjama zato što brani Republiku Srpsku i pravo srpskog naroda u BiH na život i postojanje.

Nešić je ukazao da se u Sarajevu stalno kreira atmosfera linča prema Srbima, po kojoj je, kada je riječ o Srpskoj i Dodiku, sve dozvoljeno, zbog čega apeluje na sve političare u BiH da spuste tenzije kako se loše stvari iz istorije ne bi ponovile.

“Mislim da bošnjački političari i određeni međunarodni faktori žele da izazovu sukobe u BiH. Imam osjećaj da se stvari u BiH ubrzavaju i da to neko želi da riješi u ovoj godini. Da li se nekom žuri da to riješi prije američkih izbora i da li neko želi da nas stavi pred svršen čin, ne znam, ali imam nekad osjećaj da međunarodni faktori ubrzano rade na razbijanju BiH”, rekao je Nešić.