Naslovnica Top vijesti Ministar u BiH “preispituje štetnost” Djeda Mraza

Ministar u BiH “preispituje štetnost” Djeda Mraza

Bosna i Hercegovina je, prema Ustavu, sekularna država, a ovo nije prvi put da je nekome od zvaničnika sporan Djed Mraz.
“Imajući u vidu nediskriminacije i poštivanja prava i sloboda svih uposlenika Ministarstva, potrebno je da provedete anketu među svojim članovima o prihvatljivosti takve vrste zabave u prostorijama Ministarstva, obzirom da pojedini najavljeni sadržaji mogu vrijeđati vjerske osjećaje nekih uposlenika i/ili njihove djece.”

Ovo se navodi u dopisu koji je potpisao Edin Ramić, ministar za izbjegla i raseljena lica u bh. entitetu Federacija BiH, a koji je objavljen na društvenim mrežama. Uputio ga je sindikalnoj organizaciji ministarstva koja je tražila da organizuju dodjelu novogodišnjih paketića koju će uručiti Djed Mraz.
“Po okončanju navedene ankete sa rezultatima iste, dopunite predmetni zahtjev koji će, potom, biti razmotren”, ističe se u dopisu ministra Ramića, kadra Stranke demokratske akcije. Dopis je upućen predsjednici Sindikalne organizacije Almiri Braković.

Ministar Ramić nije odgovarao na poziv Radija Slobodna Evropa (RSE), a predsjednica Sindikalne organizacije nije željela govoriti o pomenutom slučaju.

Niko od predstavnika Islamske zajednice BiH za RSE nije želio komentarisati ovaj slučaj.

U fetvi (pravno tumačenje islamskih pravnih propisa) Islamske zajednice BiH izdane 2010. godine na pitanje o Djeda Mrazu se navodi da je Djed Mraz “direktno povezan s kršćanskom tradicijom i zapravo samo je drugo ime za ličnost iz te tradicije poznatu kao Sveti Nikola”.

Bosna i Hercegovina je, prema Ustavu, sekularna država, a ovo nije prvi put da je nekome od zvaničnika sporan Djed Mraz.

Krajem prošle godine u Zenici, u srednjoj BiH, je uklonjen nelegalno postavljen plakat na kojem je pisalo “Jelka, Djed Mraz i Nova godina nisu dio islama i tradicije Bošnjaka”.

Dvije godine ranije, “Džemat Kula” iz Tuzle na svom Facebook profilu podijelio je nekoliko fotografija bilborda uz opis da su to “najnovije davetske aktivnosti džemata”, te da su plakate postavili “u povodu nadolazećih praznika”. Dava znači misionarsko djelovanje u islamu.

Odlukom tadašnje direktorice Arzije Mahmutović, koja je bila kadar SDA (Stranka demokratske akcije), 2008.godine u vrtićima Javne ustanove “Djeca Sarajeva” nije bilo Djeda Mraza. Djecu je tada posjetila “Teta Nova Godina”.

‘Nijednom istinskom vjerniku ne smeta ništa’

Ja sam odrasla u sredini u kojoj je Djed Mraz donosio paketiće i muslimanskoj, i pravoslavnoj i kršćanskoj djeci. Uopće ne mogu shvatiti kakve veze Djed Mraz ima s bilo čijim vjerskim osjećanjem.

Ovako Ramićev potez komentariše glumica Hasija Borić, dodajući da ne zna “kako je moguće da nekom smeta Djed Mraz”.

“Mogu reći da ne znam ni o kojem ministru se radi, ni odakle je on, ni ko je, ali ponavljam, ne vjerujem da Djed Mraz, kao lik iz dječje bajke, koji donosi radost, koji donosi paketiće, koji donosi sreću djeci, može imati veze s bilo čijim vjerskim osjećanjem i da bilo koga može uvrijediti”, ističe ona za RSE.

Njeno mišljenje dijeli i Mirjana Marinković Lepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

“Ovo je neprimjereno i jako sam začuđena ovakvom reakcijom ministra”, ističe ona.

Novinarka Senka Kurt, koja je na svom Facebook profilu podijelila dopis, kaže da “zalaganje za vjerske osjećaje i porodične vrijednosti ne vodi Bosnu i Hercegovinu nigdje”.

“Moramo pamtiti da ovo nije prvi put takav potez SDA. Oni obiteljske vrijednosti i vjerske osjećaje brane na potpuno nenormalne načine. Mi smo imali slučaj gospođe Arzije Mahmutović, nekadašnje direktorice vrtića u Sarajevu koja je, također, zabranila Deda Mraza. Dakle, oni sad misle da im se nameće Deda Mraz, nameće im se LGBT populacija, nameću im se neke vrijednosti za koje radikalni Bošnjaci nisu”, ističe Kurt.

Analitičarka Ivana Marić navodi za RSE kako se ministar Edin Ramić u dopisu osvrće na princip nediskriminacije i poštivanja prava i sloboda zaposlenika ministarstva.

“Baš me zanima da li to radi i po drugim temama. Da li poštuje prava osoba koji su druge seksualne orijentacije, manjina, vodi li računa kada su neki drugi praznici vezani za islam, da li vode računa o drugim uposlenicima i da li će time povrijediti njihova vjerska osjećanja”, ističe Marić, dodajući kako misli da ni jednom istinskom vijerniku ne smeta ništa.
Izvor: Radio Slobodna Evropa