Naslovnica BiH Miralem Galijašević: Moramo pronaći snagu ka vedrijoj budućnosti

Miralem Galijašević: Moramo pronaći snagu ka vedrijoj budućnosti

U Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici večeras je održana svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine na kojoj se prisutnima obratio premijer kantona Miralem Galijašević.

U obraćanju prisutnima Galijašević je kazao da je Dan državnosti i svečana akademija prilika da se s velikim poštovanjem prisjete svih hrabrih Bosanaca i Hercegovaca koji su se prije 7& godina okupili u Mrkonjić Gradu na zasjedanju ZAVNOBIH-a.

“Ove historijske činjenice su nepobitne jer je ZAVNOBiH djelo i tekovina svih građana Bosne i Hercegovine, čijim se odlukama na nepokolebljiv način potvrđuje historijsko-politički individualitet Bosne i Hercegovine, multireligijske, multietničke i multikulturalne države Bošnjaka, Srba, Hrvata i ostalih građana. Značaj ovog datuma posebno je potvrđen u borbi protiv agresije između 1992. i 1995. godine. ZAVNOBiH je potvrdio državnost Bosne i Hercegovine u njenim srednjovjekovnim granicama, koje spadaju među najstarije granice u Evropi. Stoga je današnja generacija veliki dužnik naših predaka koji su tokom Drugog svjetskog rata, u herojskoj i pravednoj borbi protiv fašizma, sačuvali integritet srednjovjekovne bosanske države”, kazao je Galijašević.

Dodao je da su borci svojim otporom i hrabrošću uspjeli u proteklom ratu sačuvati suverenitet i teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine.

“S velikim poštovanjem, prisjećamo se i svih patriota koji su s početkom agresije na međunarodno priznatu državu BiH 1992. godine, ustali u odbranu njenog kontinuiteta i teritorijalnog integriteta, a posebno se prisjećamo onih koji su u toj časnoj borbi dali i svoje živote”, dodao je Galijašević.

U nastavku izlaganja je kazao da se ovogodišnji Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježava u vremenu kada se u našoj zemlji završeni Opći izbori te da se nada da će izabrani predstavnici svih političkih partija imati snage da interese države BiH i njenih građana stave na prvo mjesto a zatim svoje partikularne interese.

“Teškoće u organizaciji kompletne strukture vlasti na nivou države, također, ukazuju na određena nastojanja da se država Bosna i Hercegovina marginalizuje kao ustavna tvorevina te da se, po želji nekih grupa, na kraju rastoči i nestane. Ova zemlja priprema se da u dogledno vrijeme postane članicom Evropske unije, dakle, da ide naprijed, ka integracijama, a ne nazad, ka separaciji i odvajanju”, izjavio je premijer Zeničko-dobojskog kantona.

Na kraju obraćanja je poručio da ne zaboravljajući svoju prošlost, nego crpeći iz njenih bolnih, ali poučnih događaja, građani BiH moraju naći snagu da nastave hod ka budućnosti koja se zove evropske integracije i pridruživanje velikoj porodici razvijenih zemalja svijeta.

“Za taj i takav cilj vrijedi se boriti. Stoga, dame i gospodo, uz sjećanje i odavanje dužnog poštovanja svim onim Bosancima i Hercegovcima koji su dali svoje živote za ovu zemlju, još jednom čestitam vam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine”, zaključio je Galijašević.