Naslovnica Sport Miralem Pjanić: Moj otac je shvatio šta će se desiti u Bosni

Miralem Pjanić: Moj otac je shvatio šta će se desiti u Bosni

Bh. reprezentativac i veznjak Juventusa Miralem Pjanić dao je ekskluzivni intervju “Vanity Fairu”.

U opširnom razgovoru dotakao se odnosa s bivšim trenerima, pričao je i o privatnom životu, ratu…

– S Allegrijem sam izuzetno blizak i razgovaramo često. On samo želi malo razmisliti o svom sljedećem koraku i jednom kada donese odluku, neće imati problema s pronalaskom velikog kluba – kazao je Pjanić.

– Sukobili smo se nekoliko puta, to je normalno. On je neko ko vam jasno kaže stvari, kao što sam i ja. Više od svega toga voli da se šali. Kaže da kada sam napustio Romu nisam mogao preći više od pet metara, da sam zahvaljujući njemu postao sjajan igrač. Ali kad kaže da je bio najbolji italijanski vezni igrač u historiji, ja sam taj koji se počinje smijati! – kazao je Pjanić.

Pjanić je iz Rome prešao u Juve, ali ostali bivši suigrači nisu bili toliko sretni, jer se Radja Nainggolan nakon godinu dana u Interu vraća u Cagliari. Najveće ikone Daniele De Rossi i Francesco Totti doživjeli su nezamisliva iskustva, brutalno su ih se riješili.

– Ne mogu objasniti kako su postupali s De Rossijem i Tottijem tako. Razgovarao sam s obojicom i oni se također trude naći bilo kakvo objašnjenje. Misterija je to što su uradili De Rossiju. Kad vidite da najbolji igrači iz godine u godinu odlaze iz Rome, morate početi postavljati sebi neka pitanja. Osjećam se loše zbog Nainggolana, jer znam kakav je to dobar momak i sjajan igrač. S vremena na vrijeme čini greške, previše je neposredan, previše otvoren. Trebao bi biti inteligentniji i diskretniji. Cijeli njegov život i karijera bili su takvi, pa možda upravo tako dobiva najbolje od sebe – kaže Pjanić.

Pjanić je odrastao u Luksemburgu, gdje je njegov otac, nekada također nogometaš, otišao prije nego je izbio rat u BiH.

– Moj je otac putovao po zemlji zbog utakmica i prije svih je shvatio šta će se dogoditi, jer je mogao vidjeti da prijatelji postaju neprijatelji. Mogao je vidjeti etničku mržnju na stadionima i selima. Napunio je dvije plastične vrećice pune naših stvari i otišao kako bi se pripremio za dolazak svoje porodice.

– Kad smo uspjeli odvesti Bosnu na prvo Svjetsko prvenstvo, plakao sam od ponosa i radosti – na kraju je dodao bh. veznjak.