Marketing

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjihposlova Zeničko-dobojskog kantona su u proteklom periodu, pod nadzorom i u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Zeničko-dobojskog kantona, u okviru operativne akcije kodnog naziva”META III” poduzimali operativno-taktičke i istražne mjere iradnje, usmjerene na lišenje slobode i procesuiranje lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela “Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH. U nastavku ove policijske akcije, danas, 27.06.2024. godine, u ranim jutarnjim satima, od strane policijskih timova započeti su istovremeni pretresi na tri lokacije na području Grada Zenica.

Današnje aktivnosti predstavljaju nastavak opsežne policijske akcije kodnog naziva “META”, koju sprovodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslovaZeničko-dobojskog kantona i u okviru koje su u proteklom periodu, u pojedinačnim akcijama policije, pronađene i oduzete značajne količine opojnih droga a veći broj lica, osumnjičenih za izvršenje krivičnih djela u vezi zloupotrebe opojnih droga, lišena slobode i procesuirana.

Pretresi objekata i lica na navedenim lokacijama su vršeni s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji će biti korišteni kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja ilišenja slobode lica koja su meta akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela.

Radi se o licima: K.S., rođen 1988. godine, K.A., rođen 2002. godine, M.B., rođen 1977. godine, i M.I., rođen 1980. godine, sva lica iz Zenice.

Nakon lišenja slobode navedenih lica u današnjim aktivnostima i njihovog sprovođenja u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, nad istim je zavedena kriminalistička obrada.

Navedena lice se sumnjiče da su tokom mjeseca maja i juna 2024. godine, na području Grada Zenica i šire, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

Navedene krivičnopravne radnje su zadokumentovane višemjesečnom istragom, te su protiv navedenih lica Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskogkantona dostavljeni Izvještaji zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i stavljanjeu promet opojnih droga” iz člana 238. Krivičnog zakona Federacije BiH.

U okviru aktivnosti službenika Sektora kriminalističke policije na dokumentovanju prijavljenih radnji, u pojedinačnim akcijama je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge heroin, amfetamin – spid i marihuane, te su pronađeni i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazi u daljnjem postupku.

Aktivnosti u okviru akcije “META III” se poduzimaju u saradnjii pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama Općinskog suda u Zenici.