Marketing

Putnik je na graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo – Izačić ostao bez 50 knjiga. Naime, pravilnikom Europske unije knjige podliježu autorskom pravu i na iste se mora platit carinsko davanje.

Kako taj iznos nije malen, jedan putnik je knjige ostavio na Graničnom prijelazu Ličko Petrovo Selo – Izačić koje su završile u kontejneru, piše GPM. Vlasnik knjiga se oglasio putem društvenih mreža, a objava glasi:

“Zamolio sam prijatelja da mi donese pedesetak mojih knjiga iz Beograda i na granici, sa Bosnom i Hrvatskom, sve mu bacili u kontejner. On je prošao, knjige nisu. Nešto razmišljam, možda je i to prava sudbina knjiga. Gdje, nego u kontejner. Nema milosti, pa ni prema knjigama. Koje svima žele dobro. Da su bar uzeli da ih pročitaju…Da su ih bar razdijelili ljudima koji tu prolaze…Da su bar, a nisu…Možda bi nešto i shvatili…

Ako ih vidite kraj nekog kontejnera. Pokupite ih. Nisu to zaslužile. Dobre su to knjige. Toliko tekstova o dobru, ljudima, ljubavi. Toliko lijepog o Bosni i ex-yu zemljama…Za nekoga je to roba, kao i svaka druga. A za mene život. Sutra će možda padati kiša. Biće na jakom suncu. Svakako će završiti na nekoj deponiji uz ostali otpad. Živjele knjige do kojih sam tako teško došao. Da ih neko tako baci. I ostavi. Danas knjige. Sutra čovjeka”, napisao je srbijanski pisac Stefan Simić.

On se kasnije ponovo oglasio i zahvalio Fadili Karabegović iz Bihaća koja je, kako navodi, sjela u automobil i otišla po njegove knjige koje su sedam sati bile “malo u kontejneru, malo na putu.

“Neko je odnio jedan paket, ostala su tri. Ona je pokupila ono što je ostalo, slikala mi i čuva mi”, napisao je Simić.