Naslovnica BiH Načelnik Pala donio zaključak da je izgrađen parking na Jahorini koji ne...

Načelnik Pala donio zaključak da je izgrađen parking na Jahorini koji ne postoji

Načelnik Pala Boško Jugović donio zaključak da je izgrađen kaskadni parking na Jahorini koji ne postoji

Osim što Olimpijski centar Jahorina zakupom parkinga na lokacijama koje im je ustupila opština Pale po znatno nižoj cijeni godinama unazad zarađuje milione, novac se slivao i od preprodaje opštinskog zemljišta privatnim licima za izgradnju objekata na olimpijskoj ljepotici. Sve na štetu budžeta opštine i građana Pala, piše Spin info.

Opština Pale prodala je Olimpijskom centru Jahorina 2019. godine zemljište po cijeni od 300 KM po metru kvadratnom za izgradnju kaskadnog parkinga i polazne stanice gondole na Jahorini. I dok je tek na dijelu zemljišta izgrađena polazna stanica gondole ostatak je preprodavan privatnim licima koja su gradila smještajne objekte.

Iako kaskadnog parkinga na Jahorini nema, to nije spriječilo načelnika opštine Pale Boška Jugovića da donese zaključak kojim se daje saglasnost na izvještaj o izvedenim radovima na uređenju gradskog građevinskog zemljišta za projekte gondole i kaskadnog parkinga na Jahorini.

Nakon što su dobili dozvolu načelnika Jugovića da mogu nesmetano raspolagati nekreninama koje su kupili od opštine, iz OC Jahorina objavili su oglas o prodaji nepokretnosti licitacijom. Početna prodajna cijena zemljišta ukupne površine 4.040 metara kvadratnih bila je 2. 828.000 KM, što znači da je OC preprodavao zemljište po dvostruko većoj nego što su ga kupili od opštine Pale, odnosno 700 KM po kvadratu, najmanje.

Isti način rada Olimpijski centar na čelu sa direktorom Dejanom Ljevnajićem i predsjednikom Nadzornog odbora Nedeljkom Elekom primjenjivao je i sa opštinom Trnovo. Naime, još 2021. godine odbornici skupštine opštine Jahorina navodili su da je Olimpijski centar uslovljavao Skupštinu opštine Trnovo da im proda zemljište po cijeni od 300 KM koje je u vlasništvu ove izrazito nerazvijene opštine, a koje su oni poslije prodavali troduplo skuplje, o čemu je i naš portal pisao.

Formula je ista, nakon prodaje zemljišta u opštini Pale uslijedile su izmjene i dopune regulacionog plana kojim se novim vlasnicima odobrava izgradnja objekata na preprodatim lokacijama. Sve to, usvajala je skupštinska većina na čelu sa SNSD-om.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović potvrdio je na jednoj od sjednica lokalnog parlamenta da je tačno da je opština prodala zemljište OC “Jahorina” po cijeni od 300 KM po metru kvadratnom, ali da moraju cijeniti sve ono što je urađeno na planini i da to ide samo u korist opštine.

Svojevremeno je opozicija u opštini Pale upozoravala da je ugovor prekršen i da bi zemljište na Jahorini trebalo biti vraćeno opštini Pale na upravljanje.

Da je dio zemljišta preprodat privatnim firmama koje su kasnije čak dobile i dozvolu za gradnju objekata na tom zemljištu dok je načelnik Jugović istovremeno tvrdio da je zemljište privedeno prvobitnoj namjeni, tvdi i opozicioni odbornik u SO Pale, Dušan Gazivoda.

“Sada imamo situaciju da na samom ulazu u Jahorinu sa lijeve strana postoji veliki plac na kojem je istovremeno planirana izgradnja hotela i dobijene su sve dozvole za to, a po ‘papirima’ stoji da tu već postoji izgrađen kaskadni parking”.

I pored preprodaje zemljišta podsjećamo da je OC “Jahorina” u finansijskoj dubiozi zbog nepromišljenog uzimanja kredita od banaka.

I dalje, ništa se nije promijenilo, a regulacioni planovi se, mimo zakona, mijenjaju u korist investitora bliskih vlastima.

Još 2021. Spin info je prvi pisao o tome da je načelnik Jugović nezakonito, bez saglasnosti skupštinske većine prebacio OC-u milion maraka, te da je opozicija podnijela krivičnu prijavu. Tri godine kasnije, Okružno javno tužilaštvo Istočno Sarajevo nije se oglasilo o ovom slučaju.