Naslovnica Biznis NAJBOGATIJI HERCEGOVAC ŠIRI BIZNIS: Milionske investicije u turizam u komšiluku, vlasti konačno...

NAJBOGATIJI HERCEGOVAC ŠIRI BIZNIS: Milionske investicije u turizam u komšiluku, vlasti konačno dale zeleno svjetlo..

Čorluka je fokusiran na Makarsku rivijeru, a u tom smjeru ide i njegovo novo ulaganje. Riječ je o rekonstrukciji hotela “Hrvatska” kojeg je Ćorluka posredstvom svoje kompanije “Marea Alta” sa sjedištem u Makarskoj prije četiri godine kupio od Ministarstva državne imovine RH za oko 6,1 milion eura, piše Slobodna Dalmacija.

Upravo je spomenuta kompanija ishodila građevinsku dozvolu za planirani projekt vezan uz hotel “Hrvatska” za koji je prije prisilne pandemijske pauze i brojnih peripetija s lokalnom vlašću investitor govorio da je vrijedan oko 20 miliona eura.
Budući da je riječ o objektu kategoriziranom sa samo dvije zvjezdice, aktuelnim zahvatom one bi se trebale udvostručiti. Riječ je o kompleksu na istočnom dijelu Baške Vode, ukupne površine veće od 9.000 kvadratnih metara, od čega samo na postojeću hotelsku zgradu otpada gotovo 2.800 kvadrata, dok zelena i dvorišna zona zauzimaju respektabilnih 6.100 četvornih metara.

No, “Hrvatska” nije jedina Ćorlukina imovina pod Biokovom, jer je u Baškoj Vodi kupio i kamp “Urania”, dok u Makarskoj stoji iza hotela “Mirjam”. No, spomenuti ulagač ima(o) je velike ambicije sa zemljištem na makarskom predjelu Biloševac gdje je kupio parcelu od čak 30.000 kvadrata s namjerom da tu izgradi hotel s pet zvjezdica.

I taj projekt, poput pripreme rekonstrukcija hotela “Hrvatska”, već sedmu godinu zapinje na usklađivanjima s prostornim dokumentima, što je vlasnik “Violete” ocijenio nepotrebnim otezanjem, dok je lokalna vlast tvrdila da takav projekt ne može odobriti, jer nije predviđen ni planom više razine, onim županijskim, što je potvrdilo i Ministarstvo prostornog uređenja RH.