Marketing

Iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića reagovali su na kritike koje su upućene poslije inicijative da Italija u parlamentu usvoji rezoluciju kojom bi se pružila podrška nezavisnosti i suverenitetu Bosne i Hercegovine.

Oglasio se ambasador i Bećirovićev diplomatski savjetnik Nerkez Arifhodžić.

– Veoma je pohvalno da pojedini portali s interesovanjem prate intenzivne i dobro osmišljene međunarodne aktivnosti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, kao i njegovu zvaničnu posjetu Republici Italiji. Najvažnija činjenica za građane naše države je da je Bećirović na vrlo upečatljiv, uspješan i dostojanstven način predstavio Bosnu i Hercegovinu i u Republici Italiji.

Svi mi možemo biti ponosni na činjenicu kako je dočekan predsjedavajući Predsjedništva BiH u Rimu, čemu nismo svjedočili u posljednjih 17 godina. Bilo je veoma ugodno čuti koliki značaj sagovornici daju unapređenju odnosa i dogovaraju šta može biti od obostrane koristi za budućnost. Posebno je važno za sve nas kako su domaćini u Italiji iskazali poštovanje prema Bećiroviću i njegovoj politici ubrzanog kretanja Bosne i Hercegovine prema EU i NATO-u.

Parlamenti brojnih prijateljskih država već godinama usvajaju rezolucije i deklaracije podrške Bosni i Hercegovini, u kojima posebno naglašavaju važnost podrške nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine. To su, između ostalih, učinili i parlamenti Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Savezne Republike Njemačke i brojnih drugih zemalja.

Kongres SAD je, osim nekoliko usvojenih rezolucija, usvojio čak i zakon kojim podržava suverenitet i nedjeljivost države Bosne i Hercegovine. Također, Evropski parlament je u više navrata usvajao rezolucije i druge akte u kojima se jasno podržala nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet naše domovine.

Usvojene rezolucije u parlamentima nekih od najvažnijih država na svijetu dovoljno govore koliko je važno da se i u parlamentima drugih država dodatno osnaži podrška Bosni i Hercegovini. To mogu napadati samo pojedinci koji nemaju dovoljno znanja o vanjskoj politici ili koji imaju nečasne namjere. Nema nikakve sumnje da bi i podrška Parlamenta Italije bila korisna, naročito u svjetlu najnovijih pokušaja podrivanja države Bosne i Hercegovine.

Naime, tokom svih sastanaka u Republici Italiji, uključujući i sastanak s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Italije g. Lorenzom Fontanom, niko nije govorio o notornoj činjenici međusobnog priznanja dvije države, ali jeste o o podršci Bosni i Hercegovini i jačanju svestrane saradnje dvije prijateljske države.

Inicijativa Denisa Bećirovića o institucionalnoj podršci Republike Italije našoj državi i kroz formu parlamentarne deklaracije je posebno dobrodošla u sadašnjem momentu u Bosni i Hercegovini kada pojedine destruktivne snage dovode u pitanje njenu postojanost. Naročito nakon nedavne nedvosmislene podrške prijateljske Italije prilikom usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, koju je, također, pokrenuo i vodio Bećirović.

Kao član delegacije Predsjedništva BiH koja je u zvaničnoj posjeti Republici Italiji i raniji ambasador Bosne i Hercegovine u ovoj prijateljskoj državi, mogu sve nas obradovati ponovnom spoznajom da Republika Italija pridaje prvorazredan značaj odnosima s Bosnom i Hercegovinom. To je najbolje izrazio predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella riječima da je naša zemlja ‘dragulj u Evropi’ i da je od ‘amblematičnog značaja’ za procese na našem kontinentu.

Na kraju, potpuno sam uvjeren da građani Bosne i Hercegovine znaju jasno razlučiti činjenice od naručenih i neutemeljenih tekstova – poručio je on.