Naslovnica BiH Naoštravanje primitivizma, šta svrbi Sarajevo

Naoštravanje primitivizma, šta svrbi Sarajevo

Koliko je zapravo Sarajevo tolerantno, pokazaće Povorka ponosa i jedan prekinuti umjetnički performans
Koliko puta ste pročitali ili čuli da je Sarajevo najtolerantiji grad u BiH, te da mu samo Tuzla možda može osporiti taj epitet. Sve zavisi kako na toleranciju gledamo, a koliko je zapravo Sarajevo tolerantno, pokazaće Povorka ponosa i jedan prekinuti umjetnički performans. Ako je tolerancija što ekstremisti nisu prebili nekog gej muškarca, lezbejku ili dijete koje je došlo s roditeljem koji nije krvav od tragova lanaca primitivizma, jer je bilo bilo više policajaca nego učesnika povorke, onda je Sarajevo tolerantno. Ako je tolerancija da Sarajevom može šetati ko želi i ljubiti se s kim želi, onda u Sarajevu ima tolerancije koliko ima i demokratije u bh. društvu. A, znamo iz presuda Evropskog suda za ljudska prava koliko smo daleko od te demokratije.

Povorka ponosa ovih dana posebno tišti Sarajevo, a bespredmetno je i pominjati druge bh. gradove. Oni kao da su u Rusiji gdje je održavanje parade, naredbom Vladimira Putina čije vrijednosti ovih dana gaje mnogi naši sunarodnjaci, zabranjeno zakonom.

Ovo se poređenje možda na prvu čini neumjesnim, ali i u Rusiji je tako počelo – ratom protiv ljudskih prava, a u BiH veliki dio populacije čini upravo to – bore se protiv ljudskih prava, doduše na društvenim mrežama. Zasad. Mada, sreća u nesreći, povorka je uspjela da izrodi i nešto dobro – ujedinjenje Srba, Hrvata i Bošnjaka koje je okupila jedna stvar – mržnja prema prijateljima, porodici, komšijama, partnerima – LGBTIQ osobama (skraćenica toliko teška da i Senad Hadžifejzović odmahuje rukom dok je izgovara čekajući da krene duel „dvije strane“ ne bi li se javnost najela ostataka trule bh. demokratije).

Doduše, Senad se bar potrudio za razliku od javnog servisa Republike Srpske koji u svom programu nije imao ni minutu da bar saopšti javnosti i građanima Republike Srpske da se u glavnom gradu države u kojoj žive održavao protest LGBTIQ osoba. BN TV je otišla malo dalje pa je izvijestila o ubistvu osoba u gej klubu u Oslu, navodeći da se radi o radikalnom islamisti s mentalim bolestima, bilo je mjesta i za proteste protiv zabrane abortusa u SAD-u, ali ni slova o Povorci ponosa u Sarajevu.

Zanimljivo je da BN TV govori kako je abortus ustavno pravo u SAD-u, ali ignoriše zahtjeve za ostvarivanje ustavnih prava u BiH.

Zarobljeni mediji jesu jedan od krivaca zarobljenog, palanačkog društva, ali to društvo ima i internet, ali i daljinski upravljač.

No, vratimo se povorci. Građani su mahom osuđivali povorku jer je grad bio blokiran devet sati, pa bi bilo dobro da znaju da je uzrok blokade: policijska procjena i netolerantno društvo. Niko od učesnika povorke nije pitan niti je imao pravo glasa da se izjasni o potrebama sigurnosne zaštite. I dok je Haris Zahiragić rekao da se radi o talačkoj krizi i nanošenju štete privrednicima, građani su aplaudirali. Isti ti građani koji su sjedili kući tokom lockdawna koji im je donio anksioznosti, gubitak posla, nasilje u porodici, ali nisu se pitali da li je to talačka kriza i na osnovu kojih parametara vlast uvodi policijski čas. No, nije to isto, rekli bi.

Peder, ratni zločinac i kriminalac

Stavovi Harisa Zahiragića unaprijed su poznati još dok je rukovodio Studentskim parlamentom Univerziteta u Sarajevu koji je godinama rasadnik novih SDA kadrova, a nije ni iznenađujući stav njegovog stranačkog kolege Faruka Kapidžića. Za njega su Eugen Savojski, presuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić i LGBTIQ osobe iste. Mada, ovi treći nikog nisu ubili ni opljačkali. Mada i to bi im se oprostilo i odbranilo nekom ratnom knjižicom samo da su u nekoj drugoj organizaciji. SDA Centar blokadu ulica naziva udarom na prava i dostojanstvo, ne pitajući se gdje je dostojanstvo onih koji moraju platiti 30.000KM da ih se zaštiti. Nije da nismo znali da u Stranci demokratske akcije demokratiju čini samo jedna riječ naziva.

Pranje NiP-a

Možda je demokratija kada ministar privrede u Vladi Kantona Sarajevo zvaničnu stranicu ministarstva iskoristi da iznese lični ksenofobni i homofobni stav, koji jedini premijer koji u kabinetu ima zastavu u duginim bojama nije vidio satima od objavljivanja, a u kojem obrazlaže da se povorka ne bi održala da se on pitao i kako su prava nekih drugih kategorija stanovništva bitnija. Kao da postoje manje i više bitna prava. Kao da prava ne bi trebalo da budu neupitna. I to je samo jedan od pokušaja ograđivanja članova stranke “Narod i pravda” koja ne želi tri mjeseca prije izbora da izgubi dio glasačkog tijela. Desno orjentisanog glasačkog tijela.

Tužno je što upravo NiP predstavlja stranku koja želi da se bori protiv SDA kriminala i koju vodi “mlađi kadar”, kojem godine nisu pomogle da makar malo proširi minijaturnost vidika. I umjesto da se izmaknu iz palanačkog vidokruga idu unazad tražeći da se javni skupovi zakonom premjeste izvan gradske saobraćajne zone u kojoj se ne ugrožavaju prava drugih. Možda NiP uz podršku SDA uprkos uzajamnoj netrepeljivosti izglasa zakon kojim će LGBTIQ osobe i sve koji ih podržavaju izmjestiti u šumu. Na Igman naprimjer jer istorija nam kaže da se Igmanom 1942. kretala kolona partizana bježeći od fašista prema oslobođenoj Foči.

Nikad dosta stresa, penisom u oči

Istog dana kada je održana povorka “građani” su proživjeli novi stres. Na platou ispred Narodnog pozorišta igrala se predstava čiji su protagonist bili nagi. Uznemireni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić došao je s namjerom da prekine performans, sve to snimajući na Facebook live, što mu je i uspjelo nakon intervencije policije. Danas je SDA na istom tom platou održala i press konferenciju govoreći da je Sarajevo tolerantno, ali… Mnogo je zla smješteno u to “ali”.

Kao gljive poslije kiše počela su da stižu ograđivanja od predstave: od Vlade do umjetničke direktorice Internacionalnog Art Festivala “Zvrk” Jasmine Prolić. Branila se priznavši da svoj posao nije radila kako treba. Nije bila upućena u sadržaj predstave. Znala je samo da se igra širom Evrope i da je više puta nagrađena.

“Želim se izviniti za uznemirenje i pometnju koje je današnjom izvedbom na Trgu Susan Sontag ispred NPS-a, višestruko nagrađivani performans “Together”, renomiranih slovenačkih umjetnika, mogao uvesti u njihove živote”, rekla je Prolić. Dodala je da se ovaj performans izvodi na ulicama širom Slovenije i drugih država Evrope.

Nedostatak hrabrosti Vlada KS je pokazala ograđujući se od scena koje su građani Sarajeva mogli vidjeti još prije 20 godina kada je na festivalu MESS 2003. godine pobijedila predstava “Hamlet” u kojoj obnaženih tijela nije nedostajalo.

Dok građanima smetaju gej osobe i obnaženo tijelo, ne guši ih korupcija, korumpirani političari, siromaštvo, nepotizam i visoke cijene.

Ovima koji misle da će desatanizacijom LGBTIQ osoba biti promijenjena i njihova očito labilna seksualnost moram reći da ne brinu, godinama intervjuišem i pružam tom prilikom ruku političarima, ali još ne kradem.