Naslovnica Top vijesti Napad na MVP: Da li je Konaković preuzeo Dodikove metode ponašanja?

Napad na MVP: Da li je Konaković preuzeo Dodikove metode ponašanja?

Godinama unazad navikli smo na zloupotrebu javnih institucija od strane hiper privilegovane kaste u Bosni i Hercegovini, koju često nazivamo političarima. Ta zloupotreba ne odnosi se samo na korištenje javnih resursa za umnožavanje ličnog bogatstva već i u druge svrhe.

Nije rijetkost da se bh. političari kriju iza institucija, naroda ili prošlosti. Tako je lider SDA pravdao proces protiv Asima Sarajlića činjenicom da je „dva puta ranjen u ratu“. Optužnica i presuda protiv bivšeg premijera Federacije Fadila Novalića predstavlja se kao napad na Bošnjake, a proces protiv Milorada Dodika pred Sudom BiH, zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH, udarom na Republiku Srpsku, na Srbe u BiH i na instituciju predsjednika entiteta. Skrivanje iza institucije ide toliko daleko da je entitetski javni servis (RTRS), inače pod punom kontrolom Milorada Dodika i SNSD-a, proizveo i serijal tematskih emisija „Srpska pred Sudom“.

Sada je dobro poznatu matricu, koju je usavršio Milorad Dodik, preuzeo i njegov koalicioni partner Elmedin Konaković, lider Naroda i pravde i ministar vanjskih poslova BiH. Njega mnogi mediji dovode u vezu sa narko kartelom „Tito i Dino“. No, Konaković je na vanrednoj press konferenciji za medije rekao da je to udar na instituciju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

„Isti je to princip vladanja trenutnih građana BiH koji se bave politikom u ovoj državi, jer teško mi je nekad reći političari, a o državnicima da ne govorimo. Ne samo kada je BiH u pitanju, nego kada je u pitanju i svjetska politika. To je nešto što je za mene neprihvatljivo, on je na čelu nekog ministarstva, ali ako njega neko individualno napada, van ovlasti koje ima kao ministar vanjskih poslova ili bilo kojeg ministarstva, to se ne može poistovijetiti sa institucijom u kojoj trenutno radi, ali to je ta matrica – ili je protiv institucije ili je rušenje određenih institucija, jer to je najbolja odbrana od nekih napada za koje ne znam, vidim da se svašta piše, ali to je naša realnost“, kaže za Buku Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzla.

Konaković je medije koji pišu o navodnoj povezanosti Konakovića sa šefom narkokartela optužio da napadaju institucije.

“Ovog puta ću uložiti svaki atom snage da pokažem još jednom u pravom svjetlu te lešinare koji izmišljaju brutalne laži, jer su ovog puta napali instituciju države BiH, ministarstvo na čijem sam čelu i nanijeli reputacijsku štetu državi Bosni i Hercegovini”, rekao je Konaković.

No, medijske objave o navodnim konekcijama počele su davno. I prije nego što je Konaković sjeo u ministarsku fotelju.

„Ministar vanjskih poslova BiH i eventualna veza sa bilo kim nemaju veze apsolutno sa ministarstvom, ali to je uhodana matrica koju oni koriste u svakom trenutku, bez obzira o kojoj se ideologiji radi“, dodaje Šehić u razgovoru s novinarom Buke.

Sociologinja Smiljana Vovna u komentaru za magazin Buka kaže kako su političari u BiH radi sakrivati se iza institucija koje predstavljaju.

„Kod nas je postala praksa da ni u čemu ne vidimo ličnu odgovornost, nego za sve “optužujemo” institucije. Sakrivanje iza imuniteta bilo mandata ili institucije unazad 30 godina nas je dovelo u stanje da nema ključne riječi, a to je odgovornost. Sve institucije čine ljudi koji svojim djelima treba da odgovaraju javnosti i građanima koji su ih u te institucije postavili“, kaže Vovna.

Bh. institucije odavno su politizovane i koriste se kao bedem od političke i svake druge odgovornosti.

„Nažalost, sve je u rukama političkih moćnika koji poput vještih marioneta prebacuju loptice na strane onih imaginarnih koji u suštini ne mogu snositi nikakve posljedice. Kada počnu preuzimati ličnu odgovrnost kao što preuzimaju svaki mjesec uredno svoja primanja, onda ćemo moći govoriti o tome da smo institucije mi, a ne virtualni svijet koji je nedodirljiv običnom čovjeku“, dodaje Vovna.

Kada treba privući glasove i sjesti u udobne fotelje koje sa sobom donose visoka primanja, službene automobile, telefone, dnevnice, reprezentacije i VIP salone, onda se političari utrkuju da sebe prikažu kao ključnu figuru za opštu dobrobit.

No, čim se začačka njihova uloga u aferama ili sumnjivim radnjama, odjednom svoju ulogu minimaliziraju i u prvi plan guraju institucije. Jednom je ostalo zapisano – svi junaci nikom ponikoše i u crnu zemlju pogledaše.