Naslovnica Biznis NASTAVLJA SE NAPLATA RTV TAKSE: BHRT i FTV potpisali ugovor sa Elektoprivredom...

NASTAVLJA SE NAPLATA RTV TAKSE: BHRT i FTV potpisali ugovor sa Elektoprivredom BiH

Mjesečni iznos RTV takse je 7,50 KM i ne predstavlja prihod JP EPBiH.

Predstavnici menadžmenta Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i Radiotelevizije Federacije BiH potpisali su sa predstavnicima Elektroprivrede BiH ugovor o nastavku naplate RTV takse.

Ugovorom je definisano da se do uspostave novog načina finansiranja Javnog RTV sistema, a najkasnije do 31.12. 2024. godine naplata RTV takse vrši putem računa za električnu energiju koji izdaje JP Elektroprivreda BiH.

Ugovor o poslovnoj saradnji na naplati RTV takse potpisali su vršioci dužnosti generalnog i izvršnog direktora Elektroprivrede BiH, Sanel Buljubašić i Nevad Ikanović, te generalni direktori BHRT-a i FTV-a, Belmin Karamehmedović i Džemal Šabić. Ugovor stupa na snagu sutra, 1. marta.

Mjesečni iznos RTV takse je 7,50 KM i ne predstavlja prihod JP EPBiH.

Potpisivanje ugovora je uslijedilo nakon jučerašnjeg sastanka direktora BHRT-a i FTV-a, na kojem su dogovorili da se EP BiH uputi prijedlog ugovora o nastavku naplate RTV takse, dok će se o raspodjeli prikupljenih sredstava intenzivno pregovarati kako bi se pronašlo zajedničko rješenje.

Prethodno su predstavnici uprave oba javna servisa održali sastanak u zgradi Elektroprivrede BiH, na prijedlog tog preduzeća, na kojem nisu uspjeli pronaći rješenje.

Podsjetimo, ugovor o naplati RTV takse na području Federacije BiH istekao je 31. decembra prošle godine. BHRT i FTV do danas nisu uspjeli da dogovore način naplate za naredni period. Dok RTV FBiH traži da se RTV taksa naplaćuje kao i ranije, na način da taj javni emiter prikuplja sredstva, BHRT ostaje pri stavu da se sredstva uplaćuju na račun Radiotelevizije Bosne i Hercegovine.

(BHRT)