Naslovnica BiH Nermin Nikšić: “HDZ BiH još jednom potvrdio da su samo bek vokali...

Nermin Nikšić: “HDZ BiH još jednom potvrdio da su samo bek vokali Milorada Dodika”

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić smatra kako je premijer Republike Hrvatske i predsjednik tamošnjeg HDZ-a Andrej Plenković, pokušao nemušto opravdati postupke njihovog isturenog odjeljenja u Bosni i Hercegovini.

Čovićevo blokiranje osude ruske agresije, kaže Nikšić, Plenković pravda time što je prijedlog uputio SDP.

“Čovićevo i HDZ-ovo blokiranje usvajanja Rezolucije o osudi ruske agresije na Ukrajinu Plenković pravda činjenicom da je rezoluciju predložio SDP-ov delegat u Domu naroda BiH Denis Bećirović.

Dok se čitav svijet ujedinjuje u osudi brutalnog napada na suverenu državu, Plenković pravda svog pulena izgovorom da se agresija ne treba osuditi jer rezoluciju u izbornoj godini predlažu ljudi iz SDP-a“, kaže Nikšić.

Dodaje da prijedlog nema stranačku konotaciju.

“Suština je ovdje jasna i nezaobilazna, kao što je providna Plenkovićeva manipulacija: HDZ Bosne i Hercegovine brani ruske pozicije i svrstava se uz Rusiju rušenjem rezolucije.

Tekst rezolucije nema nikakvu stranačku konotaciju i u potpunosti je usaglašen sa sličnim aktima Evropske unije. I to je razlika između nas i njih, između ljevice i desnice na Balkanu.

Mi iz SDP-a bi glasali za tekst rezolucije bilo ko da ga je predložio jer je to pravedno u odnosu na herojski narod Ukrajine, jer je to biranje prave strane kad je u pitanju demokratski svijet.

I dok su u SAD jedinstveni i demokrati i republikanci, u Evropi i demokrati i konzervativci na Balkanu je važno ko je predložio rezoluciju“, navodi Nikšić.

Ipak, smatra da nije istina da je HDZ odbio glasati jer je SDP predložio rezoluciju, nego zbog Dodika.

“Oni su odbili da glasaju prvo zato što misle da se radi o oružanom sukobu, drugo jer se ne smiju zamjeriti SNSD, a na kraju će vrijeme pokazati i je li to rezultat ‘specijalnih veza i konkretnih’ interesa koje je Čović realizirao u svojim čestim odlascima u Srbiju.

I može se Plenković posipati pepelom koliko hoće, kao i u glasanju kod zaključaka o osudi genocida u Srebrenici, HDZ BiH je još jednom potvrdio da su samo bek vokali Milorada Dodika i njegove ruske politike koja teži stvaranju novih sukoba i paradržavnih teritorija.

Usvajanje zaključka kojim se traži ubrzan proces prijema Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, a onda odbijanje da podržite rezoluciju kojom se pridružujete mjerama koje poduzima Evropska unija protiv agresora koji brutalno uništava ukrajinske gradove i ubija nedužne civile, nije ništa drugo nego demonstriranje krajnjeg licemjerstva“, dodaje on.

Smatra da je vrijeme kada se može biti ili na strani EU ili Rusije.

“Na kraju, udruženo SNSD-ovo i HDZ-ovo blokiranje usvajanja zakona koji su nužni za pristupanje EU samo je dodatna potvrda ove činjenice. Danas je vrijeme kada ste na pravoj strani istorije ili niste: ili ste za pristupanje EU ili ste za Rusiju, sredine nema.

Koja je cijena povijanja kičme i služenja ruskim interesima ne znam, ali znam da tu cijenu ne smiju plaćati građani Bosne i Hercegovine. Postupci SNSD-a i HDZ-a u Domu naroda još su jedan čin izdaje vitalnih interesa naroda u koje se zaklinju“, pojašnjava.

Pred izbore se Nikšić nada da će građani prepoznati koje ciljeve nacionalne stranke imaju.

“Nadam se da to sve više prepoznaju građani, kao što prepoznaju i postaju svjesni u međunarodnoj zajednici. SDP BiH će nastaviti da predlaže inicijative za pristupanje EU i NATO-u i nastavit ćemo biti brana proruskim politikama podjele i destabilizacije koje se pokušavaju utkati i u naš Ustav i u naš Izborni zakon.

Zadovoljan sam ako smo na tom putu bar malo doprinijeli da se razotkriju dvolične sluge rušilačkih politika, što su svojim poslednjim stavovima potvrdili iz Delegacije EU u BiH i Ambasade SAD u BiH“, navodi Nikšić.