Naslovnica Top vijesti Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan nakon urušavanja uglja, oglasili se MUP...

Nesreća u rudniku Mramor: Rudar zatrpan nakon urušavanja uglja, oglasili se MUP TK i ministar Lakić

Jutros je došlo do narušavanja plate uglja u jami Rudnika uglja Kreka Tuzla – pogon u Mramoru, a jedan rudar ostao je zarobljen. Kako je saopćila Uprava policije MUP-a TK, pripadnici Čete za spašavanje rudara su na licu mjesta i poduzimaju potrebne mjere na pronalasku rudara koji se u trenutku nesreće nalazio u navedenom području.

Na mjestu događaja su federalni rudarski inspektor i policijski službenici PS Zapad, koji vrše osiguravanje lica mjesta, dok se ne steknu uslovi za vršenje uviđaja. O događaju je upoznat dežurni tužilac KTTK-a i sve dalje mjere i radnje poduzimati će se po nalogu i pod nadzorom Tužilaštva, objavila je policija.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić oglasio se povodom nesreće te kazao kako u rudniku još nemaju informacije o detaljima nesreće niti o stanju radnika.

“Na lice mjesta su odmah izašli inspektori i urgentni tim za spašavanje, koji daju sve od sebe da dođu do rudara. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije je u stalnom kontaktu s upravom rudnika, kojima smo ponovo poručili da im stojimo na raspolaganju za svaki vid pomoći kako bi što prije pronašli rudara i pružili mu potrebnu pomoć”, poručio je Lakić.

Na terenu je i direktor Elektroprivrede Sanel Buljubašić, koji razgovara sa upravom rudnika i timom spasioca, te s porodicom rudara.

“Naše misli su uz unesrećenog rudara i njegovu porodicu i nadamo se pozitivnom ishodu”, kazao je Lakić.