Naslovnica Globus NEVRIJEME U NJEMAČKOJ IZAZVALO KATASTROFU: PUKLA BRANA, A EVAKUISAN I ZATVOR

NEVRIJEME U NJEMAČKOJ IZAZVALO KATASTROFU: PUKLA BRANA, A EVAKUISAN I ZATVOR

Njemačka se suočava s velikim teškoćama nakon obilnih padavina koje su izazvale poplave u pokrajini Bavarskoj. Situacija je eskalirala do te mjere da je došlo do pucanja brane i nasipa u Augsburgu, što je dovelo do dodatnih problema i šteta.

Sela u Memingemu i okolini su pod vodom, a situacija je postala kritična kada je evakuisan zatvor u tom gradu. Oko 150 zatvorenika je prebačeno u zatvore u okolnim gradovima poput Landsberga, Kemptena i Augsburga zbog rizika od plavljenja zatvora i prekida napajanja električnom energijom. .

Na terenu je angažirano više stotina pripadnika službi za vanredne situacije, vatrogasaca i volontera kako bi se pružila pomoć ugroženim područjima.

Bavarski premijer Markus Zeder stigao je u pogođeno područje u okrugu Augsburg kako bi pružio podršku i koordinirao aktivnosti za ublažavanje posljedica poplava.

Situacija je dodatno otežana zbog velikih snježnih padavina u planinskim područjima. Na planinskom vrhu Cugšpice u Bavarskoj, najmanje 26 planinara ostalo je zaglavljeno zbog naglog snijega, s temperaturama ispod nule i izuzetno lošim vremenskim uslovima.