Naslovnica Sport Nikad u karijeri Fury nije dobio takve batine, Usyk je apsolutni svjetski...

Nikad u karijeri Fury nije dobio takve batine, Usyk je apsolutni svjetski prvak

Oleksandr Usyk je u fenomenalnoj borbi stoljeća u Rijadu podijeljenom sudačkom odlukom pobijedio Tysona Furyja i ujedinio sve titule u teškoj bokserskoj kategoriji. Fantastični 37-godišnji Ukrajinac još jednom je pokazao koliko je pametan i izdržljiv borac i sjajnom predstavom u završnici borbe je osigurao pobjedu.

Usyk je odlično otvorio borbu u prvoj rundi, koja mu je propala kao i druga, ali se onda Fury vratio i počeo kontrolisati meč. Fury se nevjerovatno dobro kretao, a Usyk je malo po malo gubio brzinu i sve se teže nosio s ogromnim Britančevim rukama i vrlo pametnim stilom dobre.

U šestoj rundi Fury je jako uzdrmao Usyka s dva direkta i jednim strašni aperkatom i na kladionicama je u tom trenutku bio ogroman favorit. A onda – spektakl.

Usyk se, kao toliko puta u karijeri, vratio u osmoj rundi prepun energije i nanio Furyju posjekotinu ispod oka, ali to je bio samo uvod u ono što je uslijedilo u devetoj rundi.

Čudesni napad Usika
Pred njen kraj Usyk je lijevim krošeom strašno pogodio Furyja i onda otvorio artiljeriju na Britanca.

Desetak sekundi Usyk je mlatio Furyja, koji je, onako velik, padao s konopaca na konopce, ljuljao se na ogradi, ali je nekako uspio ostati na nogama.

Sudac nije prekidao borbu, ali je onda ipak počeo odbrojavati Furyju, kojeg je spasilo zvono za kraj runde. Nikad u karijeri Fury nije dobio takve batine i od njih se do kraja nije više oporavio. Iako se očekivao totalni Usykov napad u desetoj rundi, on je izostao i Ukrajinac je iskontrolisao borbu do kraja.

Dva suca bodovala su borbu 115:113 i 114:113 u korist Usyka dok je jedan sudac bodovao 114:113 u Furyjevu korist. Usyk sad u karijeri ima omjer 22-0, a Fury je doživio prvi poraz u 36. borbi u karijeri. Revanš je u ugovoru za ovu borbu i trebao bi se održati u oktobru.

Fury: Slomio sam mu vilicu
Ipak, ispostavilo se da je pobjednik lošije prošao, jer dok je Fury odrađivao konferenciju za medije nakon meča, Usyk ju je preskočio i otišao u bolnicu zbog slomljene čeljusti. Tako tvrdio Fury.

– Imali smo pravu borbu. Jeste li mi vidjeli lice? Prilično je razbijeno, a on je upravo otišao u bolnicu sa slomljenom čeljusti, također je razbijen. Je*eno smo izudarali jedan drugog u ovih 12 rundi – rekao je Fury.