Naslovnica BiH Nikšić: BiH je država svih nas i u njoj mora biti i...

Nikšić: BiH je država svih nas i u njoj mora biti i ima mjesta za sve nas

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, uputio je svim građanima BiH čestitku povodom 25. novembra – Dana državnosti BiH.

“Danas je 75 godina kako su delegati svih naroda i narodnosti BiH na zasjedanju ZAVNOBIH-a u Mrkonjić Gradu obnovili državnost naše domovine. Poruke ZAVNOBiH-a su temeljna ideja vodilja našeg političkog djelovanja. Upravo na tim osnovama Bosna i Hercegovina je vratila svoje historijske granice, u okviru kojih je 1992. godine priznata kao nezavisna i suverena država”, kazao je Nikšić.

Naveo je da će dvadeset i peti novembar ostati trajno upisan u historiji BiH, a odluke ZAVNOBIH-a kao vrhunsko demokratsko dostignuće svih njenih građana, proizašlo iz antifašističke borbe.

“Bosna i Hercegovina je jedina država koja je dva puta rođena u antifašističkoj borbi. Borbi, koja je obilježena idealima slobode, jednakosti i bratstva, i danas je čvrst temelj državnosti Bosne i Hercegovine. BiH je država svih nas i u njoj mora biti i ima mjesta za sve nas”, istakao je Nikšić.

Dodao je da je ona u dva rata dala svoje najbolje sinove kako bi imali domovinu Bošnjaka, Srba, Hrvata i svih građana koji žive u njoj, domovinu za sve nas.

“Uz nadu da će period koji je pred nama biti obilježen napretkom i razvojem BiH, te potpunom jednakopravnošću svih građana i naroda na svakom pedlju Bosne i Hercegovine, od srca vam želim sretan 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine“, navodi predsjednik SDP BiH.