Nikšić s delegacijom MMF-a: Posebno važno donošenje zakona o minimalnoj plati

Marketing

Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o više ekonomskih i reformskih tema, a tiču se ekonomskih izgleda za budući period, pripreme federalnog budžeta za nerednu godinu, te strukturnih reformi i upravljanja javnim prihodima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić razgovarao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH, s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Delegaciju MMF-a predvodila je šefica Misije MMF-a u BiH Alina Iancu, a u delegaciji su bili zamjenik direktora Evropskog odjela MMF-a Mark Horton i rezidentni predstavnik Misije u BiH Andreas Tudyk.

Ovom prilikom razmijenjena su mišljenja o više ekonomskih i reformskih tema, a tiču se ekonomskih izgleda za budući period, pripreme federalnog budžeta za nerednu godinu, te strukturnih reformi i upravljanja javnim prihodima.

Poseban interes iskazan je za aktuelnu fiskalnu reformu, a koja uključuje set fiskalnih zakona, te povećanje minimalne plate i online fiskalizaciju.

Federalni premijer je naglasio da se trenutno radi na nomotehničkom usaglašavanju seta fiskalnih zakona, te da je urađeno više procjena i simulacija efekata ovih propisa. Bitnim je naglasio i uvođenje online fiskalizacije kako bi se smanjila siva ekonomija, te povećali prihodi.

Premijer Nikšić je posebno istakao važnim donošenje zakona o minimalnoj plati ukazavši na sve veći odlazak radno sposobnog stanovništva.

Predstavnici MMF-a su naglasili da je veoma značajno ubrzati procedure oko donošenja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, kao i da je napravljen pomak u ovoj oblasti. Također su istakli spremnost za pružanje tehničke pomoći, te nastavak razgovora s ciljem pomoći u prevazilaženju ekonomskih izazova.

Premijer Federacije BiH je delegaciji MMF-a zahvalio na dosadašnjoj saradnji i pomoći.

Inače, zamjenik direktora Evropskog odjela MMF-a Horton boravi u prvoj posjeti Bosni i Hercegovini, a, između ostalih evropskih zemalja, zadužen je i za superviziju u BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.