Marketing

“Međunarodne finansijske institucije su se osigurale da ne ostanu bez svojih sredstava. Pa čemu onda ovo širenje panike?”

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić(SDP) oglasio se danas i poručio da je otplata vanjskog duga neupitna.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

“Cijeli dan me pozivaju mediji da odgovorim na tvrdnje rezidentnog predstavnika MMF kako BiH neće moći vraćati dug. Uopšte ne želim ulaziti u razloge za tu tvrdnju, ali da bude potpuno jasno, otplata vanjskog duga je neupitna jer se vanjski dug servisira prije transfera sredstava ubranih od PDV-a korisnicima. Dakle, međunarodne finansijske institucije su se osigurale da ne ostanu bez svojih sredstava. Pa čemu onda ovo širenje panike?

I sam rezidentni predstavnik ukazuje na to da nismo tražili novi aranžman. Istina je da nismo prihvatili njihov zahtjev za smanjivanje plata, penzija, boračkih i socijalnih davanja, te povećavanje kamatnih stopa komercijalnih banaka.

Zbog vođenja restriktivne fiskalne politike i rasta prihoda od indirektnih poreza, koji u prvom polugodištu ove godine u odnosu na prošlu godinu iznosi cca. 8,5%, još uvijek nemamo problema s likvidnošću budžeta, a nastavljamo pomagati i nižim nivoima vlasti. Posebno ćemo se angažovati na punjenju budžeta kroz implementaciju zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine od lopova, pogotovo nakon konstituiranja posebnih odjela za borbu protiv korupcije u okviru Vrhovnog suda i Tužilaštva Federacije. Ne znam ima li ovo upozorenje veze s mojom izjavom na presu u BH Telekomu, ali da ponovim. Nećemo prodati Telekom i Elektroprivredu i oko toga nema potrebe bilo ko da dolazi ili da se najavljuje Vladi. Oko toga jednostavno nema pregovaranja. Svim srcem ćemo i dalje raditi na zaštiti interesa građana Federacije”, poručio je Nikšić.