Naslovnica BiH NiP: Sramno je da cijela FBiH nema niti jednu letjelicu za gašenje...

NiP: Sramno je da cijela FBiH nema niti jednu letjelicu za gašenje požara

Aktuelni požari u Bosni i Hercegovini i blokada rada Predsjedništva Bosne i Hercegovine od strane Milorada Dodika najbolji su pokazatelji koliko je bila opravdana namjera Kantona Sarajevo da još prije dvije godine krene u osnivanje helikopterske jedinice unutar MUP-a KS, navodi se u reakciji Kantonalnog povjereništva Naroda i Pravde Kantona Sarajevo.

Iz Naroda i Pravde navode kako je “sramno inertno ponašanje Vlade Federacije BiH koja je tek prije nekoliko dana zatražila da ispita mogućnost nabavka letjelice dok požare u Jablanici gase helikopteri Helikopterskog servisa Republike Srpske a one u Zapadnoj Hercegovini kanaderi iz Hrvatske”.

“SDA i DF, koji već odavno djeluju kao jedinstvena politička organizacija, i SBB moraju objasniti za čije interese su se usprotivili nabavci helikoptera čime su građane Bosne i Hercegovine, a posebno jednog dijela naše države, doveli u pat poziciju. Ovdje se ne radi samo o požarima, danas možemo reći da značajan broj građana Bosne i Hercegovine zahvaljujući političkoj sljepoći predstavnika SDA i DF-a ovisi o dobroj volji rukovodstva bh. entiteta RS ili pak neke od susjednih zemalja“, navodi se u reakciji Kantonalnog povjereništva Naroda i Pravde KS.

Činjenica da je kanaderi iz Hrvatske gase požare u Zapadnoj Hercegovini, ali ne i Jablanici, kao i da RS ima vlastiti Helikopterski servis koji bira kome će pomoći, a ostatak zemlje čeka milostinju.

“Vlast koja je u tunel Hranjen uložila 80 miliona KM bez da se nazire probijanje tunela, vlast koja je za neupotrebljive kineske respiratore izdvojila više od 10 miliona KM, vlast koja je milione novca građana potrošila na sumnjivim i namještenim tenderima, blokirala je inicijativu Kantona Sarajevo. Jedno od obrazloženja je bilo da to nije u nadležnosti kantona, ali istovremeno Vlada FBiH kao viša instanca nije učinila ništa. Budžet Federacije BiH značajno je veći od budžeta RS ili od budžeta Crne Gore, ali to nije nagnalo Vladu FBiH da krene u nabavku helioptera i kanadera koji su ključni za spašavanje šuma, objekata i na kraju ljudskih života. To je sramno nečinjenje koje za direktnu posljedicu nesagledive štete”, dodaju iz Naroda i Pravde.

Posebno opasnim, smatraju u Narodu i Pravda, to što pojedini političari i stranke uopće ne mogu da sagledaju trenutne probleme a kamoli da se pripreme za neke buduće.

“Za našu državu i naš narod opasna je činjenica da pojedini lideri i stranke ne vide ‘dalje od svog nosa’. Blokiravši inicijativu Kantona Sarajevo iz čistog polikanstva i populizma doveli su nas u pat poziciju u vrijeme dok haraju požari. Nažalost, radi se o onima koji ne mogu da predvide niti jedan jedini potez rušitelja države, koji nisu mogli da predvide tako očiglednu mogućnost – da dio Bosne i Hercegovine, najmanje šest kantona, nema niti jednu jedinu letjelicu koja može odgovoriti u ovakvim situacijama. U cijeloj FBiH jedino Federalna uprava policije posjeduje helikopter star više od 30 godina. Važno nam je da jasno kažemo kako ovakvo nečinjenje, kako ovakav inertan odnos, direktno ugrožava živote građana. Danas su to građani Jablanice i drugih općina u kojima bjesne požari, sutra može biti bilo ko od nas kome će trebati hitan helikopterski transport“, stoji u saopćenju Naroda i Pravde.

Iz Naroda i Pravde pozivaju Vladu Kantona Sarajevo da uloži dodatne napore i ubrza aktivnosti oko uspostavljanja Helikopterske jedinice i nabavke višenamjenskog helikoptera kako i naredno ljeto ne bi molili za pomoć u gašenju požara.