Naslovnica Globus Njemačka baca sve više vakcina zbog isteka roka

Njemačka baca sve više vakcina zbog isteka roka

Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više njemačkih pokrajina cjepivo baca u smeće. Sada se višak namjerava pokloniti siromašnjijim zemljama. Europska unija tu jako kaska za drugima.
Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza cjepiva, od kojih je više od polovice “prijavljeno kao odbačeno” samo u julu. “Porast količine bačenog cjepiva tokom ljeta je izravna posljedica pada spremnosti stanovništva na cijepljenje”, priopćilo je na upit njemačkih stanica javnog servisa WDR i NDR bavarsko Ministarstvo zdravstva. I u Baden-Württembergu je rok trajanja 4000 doza cjepiva AstraZeneca istekao krajem jula, zbog čega su one “propisno uništene”, kako piše tamošnje Ministarstvo zdravstva.

U Sjevernoj Rajni-Vestfaliji prošli je vikend istekao rok trajanja 350 doza cjepiva AstraZenece. I one su „propisno odstranjene”. To je, kažu iz ministarsva, prvi takav slučaj o ovoj saveznoj pokrajini.

Slične su akcije posljednjih tjedana provođene i u drugim njemačkim saveznim zemljama.

Kod cjepiva koje je sada bačeno radi se o dozama koje su već bile isporučene centrima za cijepljenje. Nejasno je koliko je doza cjepiva bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer liječnici to ne moraju nikome prijavljivati.

Pokrajine cjepivo koje im ne treba, a još mu nije prošao rok upotrebe, vraća saveznoj vladi. Hamburg u idućim danima želi vratiti 6.000 doza AstraZenece, Saska-Anhalt planira vratiti 22.000 doza, a Donja Saska čak 120.400 doza.

Budući da je trenutno potražnja cjepiva znatno manja od ponude, savezno Ministarstvo zdravstva je najavilo da će “tokom augusta” prestati isporučivati pokrajina onu količinu cjepiva na koju imaju pravo s obzirom na broj stanovnika. Ubuduće će se pokrajinama isporučiti samo ona količina koju one naruče.

Sada, kada je domaće stanovništvo namireno, Njemačka je najavila da će narednih dana isporučiti 1,3 milijuna doza cjepiva AstraZenece inicijativi COVAX koja distribuira cjepiva siromašnijim zemljama. Savezno ministarstvo je također najavilo da će tokom augusta odustati od daljnjih narudžbi cjepiva Johnson & Johnson u korist drugih europskih zemalja.

Njemačka je još 7. jula odlučila predati 30 milijuna doza cjepiva AstraZeneca i Johnson & Johnson trećim zemljama. 80 posto toga je namijenjeno COVAX -u, dok će se 20 posto dati izravno pojedinim zemljama.

Na međunarodnom planu, Europa trenutno donira relativno malo doza cjepiva siromašnijim zemljama. Prema internom izvještaju EU -a od 2. augusta, SAD su do sada dale 59,8 milijuna doza cjepiva u 45 zemalja. U sljedećih nekoliko tjedana slijedi još 20 milijuna doza cjepiva. Kina je već donirala 24,2 milijuna doza cjepiva u 71 zemlju. Europa je samo 36 zemalja dala 7,9 milijuna doza cjepiva, od čega 3,3 milijuna doza putem COVAX -a. Krajem prošlog tjedna je povjerenik EU-a za vanjsku politiku Josep Borell kritizirao činjenicu da EU sa svojim do sada oskudnim isporukama u Afriku i Latinsku Ameriku riskira izgubiti utjecaj u tamošnjim zemljama u odnosu na Kinu.