Naslovnica BiH Njemački ministar odbrane Pistorius u BiH: Želimo spriječiti Rusiju da zloupotrijebi ovu...

Njemački ministar odbrane Pistorius u BiH: Želimo spriječiti Rusiju da zloupotrijebi ovu regiju

Ministar odbrane Savezne Republike Njemačke Boris Pistorius doputovao je danas u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini u okviru koje se sastao sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom i njegovim zamjenicima. Njemački ministar odbrane svečano je dočekan uz Počasnu jedinicu Oružanih snaga BiH ispred Doma oružanih snaga BiH, nakon čega je održan sastanak delegacija ministarstava odbrane dviju zemalja.

Helez je nakon sastanka izjavio da je s njemačkim kolegom razgovarao o ispunjavanju reformi, o podršci Bosni i Hercegovini ka NATO integracijama, o paketu pomoći koji je odobren na Samitu NATO-a u Madridu 2022. te o predstojećim skupovima Alijanse u BiH.

“Njemačka je jedan od ključnih prijatelja Bosne i Hercegovine na spoljnopolitičkom planu. Također, Savezna Republika Njemačka daje punu podršku Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu i na tome želim da se zahvalim, kao i na svemu što su dosad uradili za BiH i Oružane snage BiH. Od 2021. do 2025. Njemačka je uložila i uložiće više od 20 miliona KM u Oružane snage Bosne i Hercegovine. Time poboljšavaju smještaj i uslove pripadnika OS i podižu standard i mobilizaciju OS BiH”, rekao je Helez.

Njemački ministar odbrane izjavio je da njegova zemlja ulaže napore u stabilnost Bosne i Hercegovine i Zapadnog Balkana i da to pokazuju kroz dugoročnu i uspješnu podršku.

“Naše odnose smo značajno proširili i to uključuje inicijative za sanaciju, ali i bilateralni programi koji doprinose tome. Doprinosimo jačanju odgovarajućih kapaciteta, vezano za logistiku, artiljeriju, eliminaciju viška municije, ali i pri učenju jezika. Od 2021. do ove godine ćemo ukupno investirati 14 miliona eura iz ovih sredstava u BiH i to su zaista važni signali”, rekao je Pistorius.

Dodao je da se tokom posjete Bosni i Hercegovini uvjerio da se investicija cijenila i isplatila te da žele nastaviti ulagati i u budućnosti jer je, kako je kazao, to bitno za stabilnost regiona, ali i za samu Evropu.

“Uočavamo da postoje određene tenzije. Radi se o tome da moramo odlučiti na kom vjenčanju ćemo da plešemo. Ne možemo biti istovremeno na dva mjesta. Ukoliko želite u EU, to je dobrodošlo i to morate zajednički željeti kako biste to i postigli”, rekao je Pistorius.

Njemački ministar odbrane govorio je i o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini, te o mogućoj krizi i destabilizaciji.

“Želimo spriječiti da Rusija dovede do dodatne krize, destabilizacije, da zloupotrijebi ovu zonu kako bi širila svoj uticaj nadajući se da će na taj način destabilizirati Zapad. Njemačka će podržati angažman EUFOR Altea. Jako je važno da snage mogu ostati u Bosni i Hercegovini i radujem se da su dobrodošli ovdje, jer i oni doprinose sigurnom okruženju za neophodne reforme”, rekao je Pistorius i dodao:

“NATO i EU imaju jasan stav kada govorimo o agresivnom djelovanju Rusije. Najvažnije je da partnerstvo između NATO-a i Bosne i Hercegovine od 2006. teče vrlo uspješno”.

Dodao je i da će Njemačka podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

“Bosna i Hercegovina, ali i cijela regija su vrlo važni za stabilnost i sigurnost Zapadne Evrope. Njemačka budućnost regiona vidi u Evropskoj uniji”, rekao je Pistorius.