Naslovnica Top vijesti NJEMAČKI ZASTUPNIK Brand: Milanović je od bivšeg komunista postao ultranacionalist

NJEMAČKI ZASTUPNIK Brand: Milanović je od bivšeg komunista postao ultranacionalist

Njemačka i EU su zbog pogrešnih analiza i angažmana same pridonijele tome da ispadnu iz igre. Dodikove uvrede jednostavno treba ignorirati.
Zastupnik Kršćansko-demokratske Unije (CDU) u njemačkom parlamentu Michael Brand dao je intervju njemačkom listu Tageszeitung (TAZ), u kojem na pitanje kako ocjenjuje situaciju na Balkanu koji je s ratom u Ukrajini ponovo u središtu pažnje, rekao da je “BiH mjesecima u fokusu zbog opasnosti novog rata bila i prije žestokog Putinovog napada na Ukrajinu”.

“Osovina koja ide od Republike Srpske preko Srbije do Rusije je osovina sposobna za rat. Tome treba dodati i hrvatske nacionaliste u BiH. Konačno se moramo prestati lagati da se s ekstremistima može osigurati mir. Treba biti odlučan u suočavanju s ekstremistima prije nego što bude prekasno”, prenosi Deutsche Welle izjavu Michaela Branda.
“NATO mora vojno osigurati mir u Brčkom”

“Njemačka i EU su zbog pogrešnih analiza i angažmana same pridonijele tome da ispadnu iz igre. Dodikove uvrede jednostavno treba ignorirati.
Najava o jačanju trupa Eufora nema efekta jer za nekoliko mjeseci istječe mandat, a njegovo produljenje u Vijeću sigurnosti UN-a neće proći zbog veta koje ima Rusija.
Ove sedmice je glavni sekretar NATO-a izričito spomenuo zaštitu BiH. Ako efikasno želimo spriječiti sljedeći rat u Evropi, onda se mir mora vojno osigurati od strane NATO-a, prije svega u Brčkom (strateški najvažnije mjesto u Bosni i Hercegovini, TAZ)”, kaže Brand u intervjuu za TAZ.
“Hrvatski predsjednik je ekstremistički političar”
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je 8. aprila u Mostaru nagradio ratne veterane čiji su komandanti u Haagu osuđeni kao ratni zločinci.
U Berlinu nema nikakvih kritika na ovakav nacionalistički kurs Hrvatske, konstatacija je Ericha Rathfeldera, novinara TAZ-a koji je razgovarao s Michaelom Brandom. Na ovakvu konstataciju Brand odgovara:
“Hrvatski predsjednik je ekstremistički političar koji je od bivšeg komunista postao ultranacionalist. On nema toliko vlasti. Važniji je hrvatski premijer Andrej Plenković koji se do sada ponašao proevropski.
On je sada pod pritiskom ekstremnih nacionalista. U međunarodnom pravu i u Evropi je neupitno postojanje granica. Hrvatska više ne smije aktivno ugrožavati Ustav i državnost susjedne zemlje, ni izvana, ni iznutra, nego mora vlastitim ekstremistima postaviti granice.”