Novčane kazne za političke stranke zbog preuranjene izborne kampanje

Marketing

Izvor: BHRT/Dijana Vrhovac (H.S.)

Centralna izborna komisija (CIK) BiH izrekla je novčanu kaznu SNSD-u u iznosu od 4.500 maraka zbog zloupotrebe djece u političke svrhe, po prijavi PDP-a. Zbog preuranjene izborne kampanje, koju je prijavio Transparensi Internešnel, kažnjena je Ujedinjena Srpska sa 3 hiljade maraka. Ovo je nastavak kažnjavanja političkih stranaka zbog nedozvoljene kampanje prije zvanične izborne kampanje za lokalne izbore, koja počinje 6. septembra.

Pljušte novčane kazne CIK-a za preuranjenu izbornu kampanju, uglavnom na društvenim mrežama. Prvi put i za zloupotrebu djece u političke svrhe. Do sada su kažnjeni SNSD – dva puta, po jedanput DNS, HNP, Ujedinjena Srpska, Narod i pravda, Naša stranka. Izrečene kazne su od 3.000 do 4.500 maraka. Pokrenut je postupak protiv stranke Rame Isaka Naša snaga, zbog objavljivanja promotivnog video spota.

Prema Pravilniku CIK-a, političkim subjektima je od raspisivanja izbora do početka zvanične izborne kampanje zabranjeno vođenje kampanje i plaćeno političko oglašavanje u medijima i na društvenim mrežama.

IRENA HADŽIABDIĆ, predsjednica Centralne izborne komisije BiH

“Osim ovih sankcija preostaju i najrigoroznije a to su uklanjanje imena kandidata ili poništenje ovjere političkih stranaka odnosno koalicija odnosno liste nezavisnih kandidata.”

ŽELJKO BAKALAR, član CIK-a BiH

“Estradizacija političke scene u BiH čak ima elemente širenja netačnih informacija koji ugrožavaju integritet izbornog procesa nešto što je apsolutno kažnjivo.”

Nekoliko prijava CIK-u zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe javnih resursa podnio je i Transparensi Internešnel. Od jula njihovi posmatrači kreću i u terenski monitoring po izbornim jedinicama sa fokusom na ponašanje funkcionera i korištenja javnih resursa u izborne svrhe.

IVANA KORAJLIĆ, izvršna direktorica Transparensi Internešnel BiH

“Sada su proširena pravila ponašanja u smislu zloupotrebe javnih resursa. Ranije smo imali usko definisana pravila koja su podrazumijevala zloupotrebu službenih vozila prostorija institucija, službeno obraćanje funkcionera u javnom prostoru na javnom događaju, a sad je to djelimično prošireno i na davanja iz budzeta na subvencije.”

Politička analitičarka Rubina Čengić smatra da će izborna kampanja biti bazirana na optužbama drugih, umjesto na predstavljenju jasnih ciljeva u lokalnim zajednicama.

RUBINA ČENGIĆ, politička analitičarka

“Kandidati misle da društvene mreže nisu dio javnog prostora, da su one nevidljive i neuhvatljive, a META kao vlasnik društvenih mreža je otvorila sve moguće baze podataka. Sa vrlo malo truda je moguće vidjeti ko je platio i koliko novca za reklamu i u kojem vremenskom periodu”.

U Koaliciji “Pod lupom” zalažu se za oštrije novčane kazne. Najdjelotvornije bi bilo, kažu, da se za ponovljene prekršaje poništi ovjera učešća na lokalnim izborima.

VEHID ŠEHIĆ, Koalicija “Pod lupom”

“Po mom mišljenju one moraju biti drastičnije . Minimalno 10.000 do 50.000 -100.000 maraka i to bi preventivno djelovalo.”

Novčane kazne koje CIK može izreći političkim strankama su od 3.000 do 30.000 maraka, a za kandidate na izborima od 3.000 do 15.000 maraka. Za gruba kršenja Izbornog zakona Bosne i Hercegovinenaši sagovornici očekuju od CIK-a izricanje još većih novčanih kazni, ali i zabranu učešća na izborima.