Marketing

Kompanije “Prointer ITSS” i “Sirius 2010” koje su juče stavljene na OFAC-ovu listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država, osim zatvaranja računa u bankama i onemogućavanja zakonitog poslovanja, mogle bi se suočiti i sa gubitkom licenci američkih softverskih kompanija.

Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija navodi u uvodnom dijelu da se sankcije odnose transakcije vezane za poljoprivredne proizvode, lijekove, medicinske uređaje, rezervne dijelove i komponente, softverska ažuriranja, medicinsku prevenciju i drugo.

Kako dalje navode, kompanija “Prointer ITSS” pod sankcije je dospjela zbog povezanosti sa sinom predsjednika Republike Srpske Igorom Dodikom, a da je njihov cilj usmjeren na mrežu kompanija za stvaranje bogatstva Milorada Dodika.

Trenutno, “Prointer” na svom sajtu navodi da najmanje 17 kompanija od ukupno 27 koje se navode kao partnerske dolazi iz Sjedinjenih Američkih Država.

Vlasnici licenci i raznih drugih softverskih rješenja sa sjedištem u SAD-u koji su pobrojani među “Prointerovim” partnerima su “Cisco Systems”, “Hyland”, “Hewlettt Pacard (HP)”, “VM Ware”, “Dell EMC”, “Weeam”, “Fortinet”, “Veritas”, “Aruba”, “Brocade”, “Motorola”, “HP”, “CertiProf”, “F5”, “Panduit”, “PearsonVue”, “Network Enery Services NES”.

Ovo bi moglo proizvesti brojne probleme za klijente “Prointera” koji mahom dolaze iz javnog sektora. Naime, ova kompanija je prethodnih godina od institucija i javnih preduzeća u RS dobijala tendere vrijedne desetine, pa i stotine miliona maraka.

Prointerovi klijenti iz javnog sektora trenutno su “Elektroprenos BiH”, Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, Fond zdravstvenog osiguranja RS, “Zavod za zapošljavnaje RS”, “Elektroprivreda RS”, Univerzitetski klinički centar RS, “Pošte Srpske”, “Putevi RS”, Poreska uprava RS, Republička uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove RS, Vlada RS, “Vode RS”, Ministarstvo odbrane BiH, SIPA, Vlada Brčko Distrikta i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Ostaje da se vidi da li će i na koji način biti ugroženo pružanje podrške i ovim kompanijama, te kako će se usluge plaćati kad dođe do gašenja 30 bankovnih računa “Prointera ITSS”.

Na sličnim mukama našao se i “Sirius 2010” koji takođe sarađuje sa dvocifrenim brojem kompanija iz SAD-a, a kojem je, između ostalog, dodijeljen i posao digitalizacije TV signala koji bi trebalo da bude gotov za nešto više od godinu dana, kao i buduće održavanje fiskalnih kasa i sistema. Ova kompanija sarađuje sa američkim “Microsoftom”, “IBM-om”, kao i drugim pobrojanim sa kojima radi i “Prointer”.

Iz kompanije “Prointer ITSS” za portal CAPITAL tvrde da će nastaviti rad, ali nisu objasnili na koji način to planiraju ako ih pogode posljedice sankcija kakve smo vidjeli posljednjih mjeseci.

– Povjerenje naših klijenata nam je prvom mjestu i zaštitićemo njihove interese i nastaviti sa implementacijom aktuelnih projekata. S obzirom na to da smo prethodnih godina zabilježili ozbiljan rast i prisustvo u regionu, vjerujemo da smo davanjem konkurentne alternative tržištu postali trn u oku moćnim centrima koji smatraju da imaju ekskluzivno pravo na prodaju rješenja u regionu Balkana, odgovorili su iz ove kompanije.

Tvrde da se ne biraju sredstva za lobiranje koje je i dovelo do njihovog stavljanja na OFAC listu i to bez ijednog argumentovanog dokaza.

– Ovo nije prvi put da se ekonomska jednakost i fer i pravično poslovanje pokušavaju kontrolisati kroz sankcije i zabrane, zbog čega napominjemo da stavljanje naše kompanije na OFAC listu nije ništa drugo nego pokušaj sputavanja našeg širenja i rasta u regionu. Zato vjerujemo da je takva odluka samo nastavak pokušaja političke manipulacije da se naš poslovni ugled naruši, tvrde u „Proniteru“.

Podsjetimo, kompanija “Prointer ITSS” i sve članice “Infinity International grupe”, kao i njihovi vlasnici, dodati su na OFAC-ovu listu sankcija Sjedinjenih Američkih Država.

Na ažuriranoj listi od sada se nalaze “Prointer ITSS”, “Infinity Media”, “K-2 Audio Company”, “Sirius 2010”, “Una World”, “Kaldera Company”, te odgovorna lica Milenko Čičić i Đorđe Đurić, a za njih se navodi da su povezani sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Podsjećamo, „Prointer“ je prošle godine izgubio i status SAP partnera, zastupnika njemačkog softvera na kojem je uzeo desetine milione KM iz budžeta.