Naslovnica BiH Novinar BHRT-a odgovorio na napade: Kako je Elvir Bucalo spašavao ćirilični znak...

Novinar BHRT-a odgovorio na napade: Kako je Elvir Bucalo spašavao ćirilični znak u Sarajevu?

– Komedija apsurda! Ja napadam “suživot”, a Dodik ga brani!? Nema nam spasa, živjeli! – napisao je novinar BHRT-a i urednik emisije “BHT1 uživo” Elvir Bucalo uz video snimak koji je sinoć objavio na svom Facebook profilu.

Na ovaj način je bez riječi, jer ovaj snimak i gesta, koja se “odigrala” u Sarajevu u novembru 2018. godine, govori puno više od riječi, pokazao šta zapravo misli o ćirilici u ovom gradu i BiH.

Tada je isti Elvir Bucalo, novinar i urednik na koga su se juče sručile salve napada mahom iz Republike Srpske, a među njima i Milorada Dodika, izveo “mali performans” kada je očistio znak na kome je bio prefarban ćirilični natpis “Čengić Vila” i izazvao respekt brojnih građana Sarajeva koji su pozdravili ovaj njegov gest.

Podsjećamo, razlog za burne reakcije iz RS-a bila je sporna najava na početku jučerašnjeg izdanja emisije “BHT 1 uživo”, a zbog naziva koji je bio ispisan ćirilicom.

– Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hijeroglife, kojima je napisan naziv naše emisije, prevest ću vam: “BHT 1 Uživo ćirilicom” – rekao je Bucalo u najavi emisije.

Da li je u pitanju bila nespretna novinarska izjava, loša šala ili nešto treće, za sada nije poznato… Ali teško da je riječ o “muslimanskom nacionalizmu”.

Naime, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik reagovao je na svom Twitter nalogu iskoristivši Bucalovu najavu za potvrdu svojih stavova da “muslimanski nacionalizam razara Bosnu i Hercegovinu”.

– Elvir Bucalo, novinar BHT, demonstrirao je kako izgleda “suživot” u BiH. Da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismijavanja latinica, vjerujem da bi već bio suspendovan. Zahvalan sam mu što je pokazao ono o čemu godinama govorim. Muslimanski nacionalizam razara sve u BiH – napisao je Dodik.

Hoće li i kako Dodik reagovati na nekadašnji aktivizam Elvira Bucala i borbu za vidljivost ćriličnog znaka u Sarajevu, ostaje da se vidi.