Marketing

Još jedan veliki infrastrukturni projekat u parku ‘Ravne 2’ je završen. Tim Fondacije je proteklih sedmica iskoristio lijepo vrijeme i u potpunosti betonirao i uredio korito punom dužinom od Magične šume do Multimedijalne dvorane. Također, više od pola korita drugog potoka je uređeno od Multimedijalne dvorane do teniskog kompleksa.

Prvi ispit je bila bujična kiša koja je pala krajem septembra. Vodena bujica je komotno stala u betonirani potok i uputila se ka rijeci Bosni. Ovaj put nije bilo granja, zemlje ili smeća u potoku. Nije bilo erozije niti izlijevanja. Misija potpunog i trajnog uređenja potoka ovime je okončana.

U okviru jesenjih infrastrukturnih radova u kompleksu Ravne tim Fondacije ‘Arheološki park: Bosanska piramida Sunca’ i privrednog društva ‘Bosanske piramide d.o.o’ postavio je niz betonskih gabiona kao potporu nasipu pred ulazom u tunele Ravne.

Tokom čišćenja tunela Ravne, ogromne količine kamena i šljunka su izbačene iz postojećih prahistorijskih tunela Ravne. Taj materijal je iskorišten za proširenje postojećeg puta, parkinga i prostora za uslužne objekte i suvenirnice. Obzirom da se posao na čišćenju tunela nastavlja, bilo je potrebno dodatnim gabionima zaštititi nasip od potencijalnog obrušavanja.

Ove aktivnosti su izvršene krajem septembra 2023.

Fondacija AP BPS