Naslovnica Visoko Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Obilježen 1. mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

1.mart je jedan od najvažnijih datuma u modernoj historiji naše zemlje. Na taj dan prije 32 godine, naša zemlja je postala suverena, nezavisna i međunarodno priznata država. Dan nezavisnosti u Visokom obilježen je na poseban način.

Delegacija Gradske uprave Visoko, brojne organizacije i grupe građana danas su položile cvijeće na Spomen kostrurnicu borcima NOR-a, Spomen- obilježje šehidima i poginulim borcima i na Trg žrtava genocida u Srebrenici. Udruženje taksista se pridružilo obilježavanju Dana nezavisnosti naše domovine svečanim defileom kroz grad.

Nakon polaganja cvijeća, obilježavanje 1. marta nastavljeno je Svečanom sjednicom Gradskog vijeća u KC Altindag. Prisutnima se prvo obratio i Svečanu sjednicu otvorio predsjedavajući Gradskog vijeća Nikola Pekić.

„Mnogo je važnih datuma u historiji BiH, a jedan od njih je 1. mart koji zauzima posebno mjesto. Na današnji dan moramo se prisjetiti i odati poštovanje svima koji su svojim životima branili državu BiH i osigurali njen opstanak, bez njihove spremnosti da po svaku cijenu odbrane suverenitet i integritet danas ne bi bilo Bosne i Hercegovine. To je naš dug prema prošlim, sadašnjim i budućim generacijama. Ovom prilikom želim da povodom Dana nezavisnosti BiH sa ovog mjesta uputim čestitke svim građanima Visokog i države Bosne i Hercegovine uz jasnu poruku da samo mirom i tolerancijom možemo učiniti suživot boljim, budućnost svjetlijom“- izjavio je predsjedavajući.

Danas je naglašeno da BiH nije domovina samo jednog naroda, ni današnji praznik nije praznik samo jednog naroda. Ona je i danas, ali i uvijek će biti domovina svih njenih naroda.

„Historičari se razilaze u broju značajnih datuma u dugogodišnjoj historiji BiH, ali mi kao savremenici itekako znamo koliko je važan današnji dan, koliko je krvi proliveno i koliko života dato da bismo mi danas bili tu gdje jesmo i uživali blagodati slobode, mi znamo cjeniti te žrtve. Svakodnevno se u medijima i na cjelokupnoj političkoj sceni smjenjuju one snage koje bi da nas dijele i koje bi domovinu dali uzurpatorima. Nećemo dozvoliti da se agresija ponovi, jer naši su očevi znali zemlju odbranit, na nama je da tekovine te odbrane i sačuvamo. Također, znamo da smo jaka karika u vertikali političkih zbivanja i znamo da samo predanim radom, zalaganjem i ulaganjem možemo i moramo ići naprijed. U protekle tri godine pokazali smo da znamo kako unaprijediti zadužbine naših očeva. Ekonomski i infrastrukturni razvoj praćeni kvalitetnim obrazovanjem, osnaživanjem kulturnih i sportskih veza ono je načemu smo radili i radimo, naša su zadaća, a mi svoje zadatke predano i izvršavamo. Grad u kojem mi živimo je svijetli primjer iskrene ljubavi prema svemu bosanskom, Visočani su od davnina bili vjerni ljudi, Visočani i Visočanke koji su uspješni u biznisu, sportu, glumi, pjevanju su najbolji ambasadori našeg grada i naše zemlje jer promicanjem najbolje verzije sebe se pokazuje ljubav prema domovini. Ljubav i poštovanje se pokazuje i odgovornim odnosom prema zajednici, komšiji, porodici, nemoćnim i iznemoglim. Zato budimo najbolji u svemu, Visoko je bio jak centar u srednjovjekovnoj Bosni, situacija u kojoj svjedočimo da je Visoko jedno veliko gradilište daje nam za pravo da tvrdimo da ćemo historijske imperative osavremeniti i u aktuelnom trenutku implementirati. Bosna je opstala i uvijek će opstajati to nek svako zna i zato živjela BiH, i neka nam je svima sretan ovaj dan“- izjavio je gradonačelnik Mirza Ganić.

Svečanu sjednicu su svojim nastupima uveličali učenici učenici drugog-4 razreda OŠ „Safvet –beg Bašagić“ Visoko, učenici sedmog i devetog razreda OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre, učenici trećeg razreda Gimnazije „Visoko“ i visočki trio Amar Kadić, Edin Hodžić i Kenan Kadić.

Amra Čosić visoko-rtv.ba