Naslovnica BiH Obilježena godišnjica zločina u Žepi, Salkić poručio – “RS nastala na genocidu”

Obilježena godišnjica zločina u Žepi, Salkić poručio – “RS nastala na genocidu”

Uz prisustvo preživjelih Bošnjaka iz Žepe, predstavnika udruženja žrtava genocida, Islamske zajednice i vlasti, danas je, 27. jula 2020. godine, u ovom mjestu obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima ove „zaštićene zone“ UN-a.

Današnji program, kojem je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, započeo je u Memorijalnom centru, gdje je intonirana država himna i proučena Fatiha za 495 šehida iz ovog mjesta, čija su imena ispisana na spomen – pločama.

Potom, nedaleko od Memorijalnog centra, upriličeno je otvorenje Ratne spomen – sobe Žepske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine, u kojoj se, između ostaloga, nalaze ratne fotografije, fotografije poginulih boraca, različite knjige i drugi eksponati.

“Majke, članice udruženje žrtava, nama su inspiracija kako treba da se borimo i istrajemo u našoj borbi. Jedna majka danas kaže da stalno treba ponavljati da je ovaj entitet nastao na genocidu i zločinima, ali je, nažalost, malo onih koji su spremni da to ponavljaju i govore. Malo je onih koji su spremni da govore da nije normalno i moralno da takva teritorijalna zajednica funkcioniše, a da uz to, preživjele žrtve trpe nepravdu od takve zajednice.

Ovih dana smo svjedoci inicijative ratnog zločinca Krajišnika, po kojoj svi oni su bili tzv. stvaraoci ovog entiteta trebaju imati novčanu naknadu. Smatram da je potpuno neprihvatljiva bilo kakva novčana naknada, a posebno je neprihvatljivo i neciviliziacijski rehabilitirati ono što su oni učinili i stavljati u historijski kontekst da su oni učinili veliku stvar za Srbe. To je poraz za civilizirani svijet, u kojem je nezamislivo da se ratni zločinci rehabilituju i nagrađuju.

Mi se moramo snažno boriti protiv toga i snažno podići glas. Njihove aktivnosti jačaju, zato što je naš odgovor uglavnom šutnja. Naš glas protiv takvih pojava se, čini mi se, sveo na nekoliko udruženja i pojedinaca. Pozivam sve da se probudimo, jer ako ne budemo govorili istinu, oni će više govoriti o svojim lažima. Istina je na našoj strani i moramo je uvijek ponavljati.

Ova spomen – soba i današnje obilježavanje su prilika da se pokaže da se to neće desiti. Ali, sve više osjećam da se ne čini dovoljno da se suprostavljamo lažima i neistinama. Jer, da mi činimo dovoljno, oni ne bi imali prostora za djelovanje”, kazao je u svom obraćanju Salkić.

Današnje obilježavanje u Žepi je održano u okviru programa obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici.

Trinaest dana nakon što su ušli u „zaštićenu zonu“ UN-a Srebrenica, pripadnici Vojske RS, predvođeni osuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem, ušli su u „zaštićenu zonu“ UN-a Žepa. Dva dana kasnije, zarobili su, a potom i ubili članove pregovaračkog tima, uključujući i Avdu Palića, komandanta odbrane Žepe.

Ratni zločini u Žepi koji su počinjeni neposredno nakon srebreničkih masakara u julu 1995. su se u ranim haškim presudama tretirale kao genocid, ali su optužbe na kraju odbačene. No, ni nakon 25 godina od završetka rata, većina osumnjičenih nije procesuirana.