Naslovnica Lifestyle Objavljen spisak voća i povrća s najviše pesticida

Objavljen spisak voća i povrća s najviše pesticida

Voće i povrće ključne su komponente zdrave prehrane, ali jednako je važno da su sigurni za jelo, što znači da moraju biti čisti od prljavštine i pesticida.

Svake godine od 2004., neprofitna organizacija Environmental Working Group objavljuje spisak The Dirty Dozens, na kojem rangira voće i povrće s najviše pesticida. Do podataka dolaze na temelju analize podataka Ministarstva poljoprivrede i Uprave za hranu i lijekove SAD-a.

“Ove godine smo utvrdili da je 75 posto svih svježih proizvoda imalo ostatke potencijalno štetnih pesticida”, napisali su u zaključku.

Jagode i špinat ponovno su zauzeli prva dva mjesta
EWG dodaje da su “neki pesticidi studijama na ljudima povezani s problemima, uključujući pobačaje, urođene mane i poteškoće u učenju ili razvoju kod djece”.

Jagode i špinat ponovno su zauzeli prva dva mjesta na ovogodišnjoj listi, a grožđe je skočilo s osmog na četvrto mjesto.

Evo kompletnog spiska dvanaest vrsta voća i povrća s najvećim količinama pesticida:

jagode
špinat
kelj, raštika i gorušica
grožđe
breskve
kruške
nektarine
jabuke
paprika i ljuta papričica
trešnje
borovnice
zeleni grah
Kakva je situacija s evropskim voćem?
Evidencija Pesticide Action Network (PAN) Evrope otkriva zabrinjavajuću prisutnost pesticida u evropskom voću. Analiza 44.137 uzoraka svježeg voća, koje su ispitali vladini entiteti između 2011. i 2020., pokazuje porast kontaminacije.

U 2020., trećina uzoraka (33%) bila je kontaminirana, u usporedbi s 20% u 2011. Konkretno, visoki postoci evropskih krušaka (49%), stolnog grožđa (44%), jabuka (34%), šljiva (29%) i malina (25%) sadržavali su ostatke pesticida povezane s ozbiljnim zdravstvenim rizicima, poput raka, urođenih defekata i bolesti srca.

Zemlje se razlikuju po razini kontaminacije; primjerice, 71% jabuka iz Nizozemske, 54% iz Grčke i 50% iz Portugala bilo je kontaminirano. Slične visoke stope kontaminacije zabilježene su za kruške iz Belgije, Nizozemske i Portugala (71%, 70% i 68%) te za gotovo polovinu šljiva iz Mađarske i Grčke. Maline iz Norveške (61%) i grožđe iz Grčke i Italije (56% i 47%) pokazale su se posebno zagađenima, prema izvještaju Zemljanih staza.