Naslovnica Biznis Od sutra možete podnosti zahtjeve za podršku po modelu ruralnog razvoja

Od sutra možete podnosti zahtjeve za podršku po modelu ruralnog razvoja

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva (FMPVŠ) saopćilo je da je na web stranici tog ministarstva objavljeno Obavještenje o uslovima i rokovima za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja u 2024. godini.

– Predmet tog obavještenja je upoznavanje potencijalnih korisnika novčane podrške (klijenti upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava i/ili Registar klijenata) sa uslovima i rokovima za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja iz Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2024. godinu – istaknuto je u saopćenju.

Pojašnjeno je da se informacije o korisnicima, općim i posebnim uslovima koji se trebaju ispunjavati po ovom modelu, zatim prihvatljivim investicijama, prihvatljivim i neprihvatljivim troškovima, minimalnoj i maksimalnoj vrijednosti investicije, osnovnom i dodatnom, te maksimalnom iznosu podrške, kao i mjerama i dokumentima koje treba priložiti uz obrazac zahtjeva, nalaze u ovom Pravilniku o uslovima i načinu ostvarenja novčanih podrški po modelu ruralnog razvoja.

Taj pravilnik, navode iz Federalnog ministarstva, objavljen je u posljednjem broju Službenih novina FBiH.

– Početni rok za podnošenje zahtjeva teče od narednog dana od dana objave Obavještenja. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva skrenulo je pažnju budućim korisnicima podrške da će isplate novčanih sredstava izvršiti posredstvom transakcijskih računa navedenih u Registru klijenata, te je potrebno ažurirati podatke o transakcijskim računima u Registru klijenata u nadležnim općinskim službama – stoji u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Rokovi za podnošenje zahtjeva
Početni rok za podnošenje zahtjeva je narednog dana od dana objave ovog obavještenja, a krajnji rokovi za podnošenje zahtjeva i propisane dokumentacije za podršku po mjerama su:

Investicije u poljoprivredne mašine i priključne uređaje za biljnu proizvodnju ili stočarstvo je 05.06. tekuće godine,
Investicije u opremu za billjnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo je 05.06. tekuće godine,
Investicije nabave rasplodne stoke je 05.08. tekuće godine,
Investicije u podizanje višegodišnjih nasada je 05.08. tekuće godine,
Investicije u poljoprivredna gazdinstva na izrazito siromašnim područjima sa nerazvijenom poljoprivrednom proizvodnjom je 05.08. tekuće godine,
Investicije za pokretanje poslovanja mladih poljoprivrednika je 05.08. tekuće godine,
Certifikovanje organske proizvodnje je 05.08. tekuće godine,
Investicije u izgradnju, proširenje odnosno opremanje građevinskih objekata na poljoprivrednom gazdinstvu je 05.10. tekuće godine,
Investicije u građevinske objekte na poljoprivrednom gazdinstvu u funkciji pripreme za legalizaciju ili ispunjavanje okolišnih standarda je 05.10. tekuće godine,
Investicije u građevinske objekte i opremu za prehrambenu industriju je 05.10. tekuće godine.
Za investicije u poljoprivredna gazdinstva i prehrambenu industriju u saradnji sa Razvojnom bankom Federacije BiH kreditni zahtjev i propisana dokumentacija se dostavlja u skladu sa rokovima navedenim na web stranici Razvojne banke Federacije BiH.