Naslovnica Top vijesti Odavanjem počasti i svečanom sjednicom obilježen 29.august – Dan Grada Visoko

Odavanjem počasti i svečanom sjednicom obilježen 29.august – Dan Grada Visoko

Odavanjem počasti na Spomen-kosturnici borcima NOR-a, a nakon toga i šehidskom spomen obilježju, te spomen obilježju žrtvama genocida u Srebrenici, te svečanom sjednicom Gradskoj vijeća Visoko, obilježen je 29.august – Dan Grada Visoko. Na sjednici su se obratili predsjedavajući Gradskoj vijeća Nikola Pekić, kao i njegov zamjenik Vahid Ramić, a sve prisutne zvanice je pozdravio i gradonačelnik Mirza Ganić.

– Naš grad je od davnina poznat po trgovini, dobrodušnosti i blagonaklonosti, i ako Bog da, takav će i ostati. Iskrene čestitke upućujem dobitnicima gradskih priznanja. Dan Grada i ove godine obilježavamo u okolnostima pandemije korona virusa, koja se negativno odrazila na sve aspekte društva i Gradska uprava je prilagodila svoj rad novonastalim uslovima i poduzela interventne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje svakog čovjeka, ali i pružila podrška onima kojima je najpotrebnija. Vlastitim snagama i uz pomoć naših privrednika osigurali smo sredstva za jačanje kapaciteta zdravstvenog sektora, relaksirali smo odnose, skenirali stanje, okrenuli se rješavanju problema koji muče građane, privrednike, poljoprivrednike, mlade. Donijeli smo niz odluka koje su omogućile niže cijene građevinskih dozvola, besplatnu javnu rasvjetu na cijelom području grada, vratili smo bašte u centru grada i otvorili Visoko za sve naše građane, ali i brojne posjetioce iz drugih gradova. U isto vrijeme smo nastavili realizaciju planiranih razvojnih projekata u oblasti infrastrukture. Uspjeli smo sačuvati likvidnost budžeta, ispunjavati ustavne i zakonske obaveze, i vratiti zatečeni dug uprkos činjenici da su budžetski prihodi manji jer još uvijek pandemija traje i ne zna se kad že završiti. Svoj posao radimo najbolje što znamo, časno i pošteno, a naši dosadašnji rezultati su potvrda da se možemo nositi sa najvećim izazovima, ali i razvijati Visoko. Danas neću detaljno govoriti o svim pojedinačnim rezultatima, niti zatečenim stanjima, ali hoću pozvati sve političke subjekte i građane da budemo ustrajni i jedinstveni u borbi protiv svih iskušenja koja nas čekaju, kao što smo bili u našoj bliskoj prošlosti i najtežim vremenima za naše društvo i domovinu BiH, ali i da zajedno radimo na realizaciji svih projekata od općeg društvenog značaja. Svim građanima čestitam i Dan Zeničko-dobojskog kantona, a našim najmlađim želim uspješan početak školske godine, da budu uspješni učenici i da lijepim ocjenama obraduju svoje najmilije. – poručio je gradonačelnik Mirza Ganić.
U najsvečanijem dijelu sjednice dodijeljena su i ovogodišnja priznanja, Povelju Grada Visoko za 2021.godinu dobio je Reuf Jamaković, kolektivna Povelja Grada Visoko pripala je kompaniji IGM Visoko, a titula Počasni građanin Grada Visoko Novaku Đokoviću.

Program obilježavanja Dana Grada upotpunili su i članovi Muzičke škole „Avdo Smajlović“ iz Visokog.