Marketing

Agencija za bankarstvo Federacije Bosne i Hercegovine oduzela je dozvolu za obavljanje poslova davanja mikrokredita Mikrokreditnom društvu “IuteCredit” d.o.o. Sarajevo.

Rješenje o oduzimanju dozvole doneseno je 27. juna 2024. godine.

Ovim rješenjem, društvu IuteCredit BH nije dozvoljeno sklapati nove poslove u vezi sa obavljanjem mikrokredita od 30. juna 2024. godine, osim onih kojima se osigurava prestaanak obavljanja poslova davanja mikrokredita i usklađivanja djelatnosti sa ovim rješenjem na način određen Zakonom o mikrokreditnim organizacijama.

Riječ je o kompaniji koja posluje u okvirima međunarodne finansijske organizacije IuteCredit. Sjedište organizacije je u Estoniji a posluje u većem broju zemalja.

Inače, kako je BiznisInfo.ba pisao, ova kompanija od početka poslovanja u BiH posluje s gubitkom.

Ovo društvo je najveći gubitaš ne samo među mikrokreditnim organizacijama u BiH, već i ukupno u finansijskom sektoru u našoj zemlji. U BiH su počeli poslovati početkom 2019. ali od tada gomilaju samo gubitke.

Naprimjer, 2022. su imali gubitak u BiH od 5,5 miliona KM, dok su im ukupni plasmani bili 13,6 miliona KM, te su imali 35 zaposlenih. Prošle godine, kada su već smanjili poslovanje, gubitak je bio 1,2 miliona, piše Biznisinfo.ba.

Prošle godine su i sami tvrdili da će se povući iz Bosne i Hercegovine “zbog regulatornog okruženja u zemlji povezanog s digitalizacijom”.

– Regulatorni pristup karakterizira konzervativizam i općenito negativan stav prema digitalizaciji, što nam je učinilo sve većim izazovom učinkovito poslovanje na tržištu – rekli su tada iz IuteCredita.