Naslovnica Top vijesti ODUZETA GARDEROBA I MOBITELI VRIJEDNI MILION KM

ODUZETA GARDEROBA I MOBITELI VRIJEDNI MILION KM

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, na području regionalnog centra Tuzla u dvije odvojene akcije oduzela su veću količinu tekstilnih proizvoda i mobilnih telefona čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 1.000.000 KM.

Na osnovu ranijih operativno-taktičkih saznanja u operativnoj akciji kodnog naziva „PANTER“ ovlašteni službenici UIO iz regionalnog centra Tuzla izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužilaštva BiH i naredbe Suda BiH.

Pored redovne pošiljke, gdje je za uvozno carinjenje bila prijavljena razna roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba, a radilo se o većoj količini tekstilnih proizvoda namijenjenih za tržište Zapadne Evrope.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo „Krijumčarenje“, iz člana 214. Krivičnog zakona BiH, protiv osumnjičenog lica će biti podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršiocu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

U drugoj operativnoj akciji, a na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju jednog pravnog lica iz Tešnja, izvršena je detaljna provjera prometa i porijekla roba. Tom je prilikom pronađena veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, iPhone 12).