Naslovnica Top vijesti ONLINE PREVARE SVE PRISUTNIJE: GRAĐANI BIH I HRVATSKE POSTAJU METE PREVARANATA

ONLINE PREVARE SVE PRISUTNIJE: GRAĐANI BIH I HRVATSKE POSTAJU METE PREVARANATA

Čuli ste da je neko prodavao određeni proizvod na internetu pa, umjesto da zaradi, na kraju ostao bez novca? Iako na prvu zvuči nemoguće, takve vrste prevara u BiH postale su gotovo svakodnevne, piše Večernji list BiH.

Do takve vrste prijevara dolazi kada osobu koja vrši online prodaju kontaktira nepoznata osoba koja se predstavi kao kupac online prodavaču. Nakon što osoba koja prodaje proizvod ustupi podatke “kupcu”, ta joj osoba u rekordnom roku potroši novac s računa ili ga prenese na neki drugi račun.

Prije samo nekoliko dana to se dogodilo gospođi iz Maglaja. Kako su izvijestili iz Policijske postaje Maglaj, u njihove prostorije došla je G. M., rođena 1996. godine iz Maglaja, i prijavila kazneno djelo računalne prevare. Prema njezinim riječima, nepoznata osoba izvršila je prevaru putem platforme koja se koristi za prodaju i kupovinu na kojoj je objavila oglas za prodaju određenog artikla.

“Nakon komunikacije s potencijalnim kupcem i ustupanja svojih ličnih podataka, s njezina računa je otuđen određen iznos novca”, saopćili su iz policije navodeći kako službenici Odjela kriminalističke policije nastavljaju rad na dokumentiranju ovog kaznenog djela te da se istraga nastavlja kako bi se identificirala i procesuirala nepoznata osoba koja je izvršila prijevare.

Sličan scenarij prije nekoliko dana dogodio se i jednoj Varaždinki u susjednoj Hrvatskoj. Primila je poziv da je osvojila novčani dobitak i nakon što je dala svoje podatke, ostala je bez nekoliko hiljadaeura.

Lopovi su sve maštovitiji. Nema djelatnosti iz koje se neće predstaviti. Bit će bankari, policajci, doktori, maseri…, pa čak i ministri. Nedavno je zabilježen slučaj u kojem žrtva treba dobiti paket od doktora koji liječi baš njezinu bolest, zatim dobiva obavijest da je paket zaustavljen na carini, da je u njemu otkriveno 500.000 eura, a da će joj taj iznos biti isplaćen ako uplati 5000 pa poslije još 5000 KM da bi se završila procedura… Ali to se, naravno, nije dogodilo. Zabilježen je slučaj u kojem je žrtva uvučena u prevaru i, vjerujući da će dobiti ogroman iznos novca, ona je prodala stan.