Naslovnica Top vijesti Osuđen na dva mjeseca, suprugu ubio dok je bio pod mjerama zabrane...

Osuđen na dva mjeseca, suprugu ubio dok je bio pod mjerama zabrane prilaska žrtvi: Ubica Bećirović nije odležao kaznu zatvora!

Javnost u Bosni i Hercegovini šokirao je novi slučaj femicida nakon što je Emiru Maslan (31) u Sarajevu svirepo ubio njen bivši nevjenčani suprug Anel Bećirović (34).

Ovaj zločin odigrao se pred njihovim četverogodišnjim sinom. Kako saznajemo, Emiru, koja ga je napustila prošle godine, Bećirović je usmrtio jednim hicem iz pištolja.

Dobio poziv
Nizamu Hećimović, koju je brutalno prije tri mjeseca ubio Nermin Sulejmanović, i pored stalnih prijava o nasilju, sistem nije zaštitio, postavlja se pitanje je li Emira Maslan mogla biti spašena i ko je kriv.

Naime, prema podacima MUP-a Kantona Sarajevo, Anela Bećirovića je Općinski sud u Sarajevu 26. juna 2023. osudio na dva mjeseca zatvora zbog nasilja nad bivšom suprugom. Iz Općinskog suda u Sarajevu nisu nam mogli dati informaciju je li Bećirović izdržao ovu kaznu ili je tek trebao biti upućen u zatvor.

– Ne možemo davati te informacije jer predstavljaju izvod iz kaznene evidencije – saopćeno je iz Općinskog suda Sarajevo.

Nezvanično saznajemo da ubica ipak nije odležao kaznu zatvora te da je prije mjesec dobio poziv za izdržavanje još jednog mjeseca zatvora. U prijevodu, sistem je ponovo zakazao.

Prema zvaničnim podacima, Bećirović je, također, počinio zločin za vrijeme zaštitne mjere zabrane prilaska žrtvi. Općinski sud je rješenjem od 15. decembra 2022. godine Anelu Bećiroviću izrekao mjere zabrane prilaska Emiri Maslan na udaljenosti od 500 metara te zabranu uhođenja i uznemiravanja, a sve u trajanju od 24 mjeseca.

Te mjere su još bile na snazi, do decembra 2023. godine. Sud je, također, naložio obavezni psihosocijalni tretman nasilne osobe, odnosno Anela Bećirovića, u trajanju od šest mjeseci.

– Za provođenje naloženih mjera Sud je odredio: Centar za socijalni rad Općine Novo Sarajevo u saradnji s JU Dom zdravlja Sarajevo, RJ Novo Sarajevo i Centar za mentalnu rehabilitaciju na čijem području učinilac nasilja ima prebivalište. Provjerama u navedenim policijskim upravama konstatirano je da je postupano po navedenom rješenju Općinskog suda u Sarajevu – saopćeno je iz MUP-a.

Pokrili lokacije
Stravičan zločin otkriven je kada se, u ponedjeljak u 14.20 sati, Policijskoj upravi Novi Grad Sarajevo obratio E. M., poslodavac nastradale, zabrinut jer nije došla na posao niti se javljala na telefon. Policija je u 15 sati u stanu u Bosanskoj ulici pronašla tijelo Emire Maslan.

Saznavši da je s ubijenom ženom bilo dijete te da je Emira jedno vrijeme, do decembra prošle godine, živjela u Aleji lipa sa suprugom Anelom Bećirovićem, formirani su operativni timovi MUP-a Kantona Sarajevo koji su pokrili obje lokacije radi spašavanja djeteta i pronalaska ubice.

Specijalci su u 18.40 sati nasilno ušli u stan u Aleji lipa u Hrasnom, odakle su evakuirali dijete. Mališan je bio nepovrijeđen, što su konstatirali ljekari Hitne pomoći na licu mjesta.

Uslijedili su mučni pregovori s ubicom koji je odbio predati pištolj prijeteći da će se ubiti. Zahtijevao je od policajaca da mu se ne približavaju. Drama je okončana u 19.55 sati, kada je od ubice oduzeto oružje, a on je uhapšen. U pretresu koji je obavljen u stanu pronađen je pištolj kojim je ubijena žena. Oružje nije bilo registrirano po bilo kom osnovu.

Počinio više djela
Izvršenim provjerama u kaznenoj i operativnoj evidenciji koja se vodi kod MUP-a Kantona Sarajevo utvrđeno je da je Anel Bećirović ubilježen kao osuđivan za krivična djela:

– Iz člana 222. stav 1. KZFBiH nasilje u porodici, presudom Općinskog suda u Sarajevu od dana 26. 6. 2023. godine na kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca, dok je u operativnoj evidenciji MUP-a Kantona Sarajevo evidentiran ukupno sedam puta, i to za krivično djelo iz člana 359. KZFBiH napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, iz člana 183. KZFBiH ugrožavanje sigurnosti, iz člana 239. KZFBiH posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, iz člana 238. KZFBiH neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, iz člana 222. nasilje u porodici.

Dječaka su preuzeli radnici Službe socijalne zaštite Kantonalnog centra za socijalni rad.

Zločinu prethodila svađa
Bećirović je jučer više sati saslušavan u MUP-u Kantona Sarajevo. Kako nam je kratko kazao njegov advokat Omar Mehmedbašić, Anel Bećirović je ispričao da je prekjučer došao u stan kod Emire da vrati dijete koje je povremeno viđao.

– Zadržao se u stanu te su se posvađali. Ispričao je da joj je u telefonu pronašao neke poruke, što ga je dodatno iziritiralo. Svađali su se zbog viđanja djeteta, on je tražio da nastave zajednički život – kazao je Mehmedbašić.