Otac Mate Rimca osuđen na zatvorsku kaznu, sumnja se da je već pobjegao u BiH

Marketing

Županijski sud u Splitu je, kao sud drugog stepena, potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda u Požegi prema kojoj je Ivan Rimac (62), otac Mate Rimca, zbog dvije zlouporabe povjerenja u privrednom poslovanju osuđen na tri godine bezuslovnog zatvora.

Iscrpne žalbe brodskog tužilaštva koje smatra da je kazna od tri godine zatvora preblaga te odbrane Ivana Rimca (62), oca vlasnika poznate automobilske kompanije Mate Rimca, da kaznenog djela nema, da Rimac sebi lično nije pribavio sebi nikakvu imovinsku korist te da je slučaj otišao u zastaru, nisu se dojmile sudskog vijeća Županijskog suda u Splitu.

Naime, splitski sud je kao sud drugog stupnja potvrdio prvostepenu presudu Općinskog suda u Požegi prema kojoj je Rimac zbog dvije zloupotrebe povjerenja u privrednom poslovanju, osuđen na tri godine bezuslavnog zatvora i obvezatno plaćanje 663,61 euro paušalnog troška. Na požeškom sudu je postupak protiv Rimca, po optužnici dignutoj 2013., trajao nepuna dva mjeseca od 20. augusta do 24. oktobra prošle godine i to nakon što je na taj sud spis delegiran iz Slavonskog Broda.

A s obzirom na odluku višeg suda, Rimčeva odbrana i dalje ne posustaje te su podnijeli, kako je za Jutarnji list potvrđeno na požeškom sudu, zahtjev za vanrednim preispitivanjem pravomoćne presude.

“Prvostepena presuda ovog suda postala je pravomoćna 19. marta i izvršna 24. aprila 2024. I tačno je da je podnesen zahtjev za vanrednim preispitivanjem pravomoćne presude te je u toku postupak odnosno predmet je dostavljen 27. maja Državnom odvjetništvu RH na odgovor”, odgovorili su za Jutarnji list iz Općinskog suda u Požegi.

A s obzirom na to da su se prije i nakon nepravomoćne presude u slučaju Rimac zaredale sudske odluke prema kojima ne smije napustiti mjesto prebivališta niti teritorij Republike Hrvatske te su mu, odlukom suda, bile oduzeta oba pasoša (i hrvatski i onaj izdan u Bosni i Hercegovini), iz Jutarnjeg lista su upitalipožeški sud šta je s navedenim mjerama opreza.

Pojasnili su da navedene mjere “mogu trajati najdulje do izvršnosti presude” dakle dokumenti su mu trebali biti vraćeni.

Izreka prvostepene presude objavljena je prošle godine, 24. oktobra, odmah nakon održanih završnih govora i njoj je Rimac, koji je odlukama Vrhovnog suda već bio pravomoćno oslobođen u druga dva postupka, lično prisustvovao te je ostao zatečen.

Općinskom sudu u Požegi su potom trebala dva mjeseca da presudu na 78 stranica napiše. Prema toj presudi Rimac mora na tri godine u zatvor zbog izvlačenja novca iz brodske kompanije Slavonije DI koja se bavila preradom drva. Prema presudi, on je kao zamjenik predsjednika NO-a Slavonije Di dogovorio 2002. više poslova kojima je kompanija izgubila novac, a koji je potom prebačen u kompaniju Rim i Zov koju je osnovao s J. Zovkom.

Rimac je, tvrdi sud, 14. oktobra 2002. prodao 15.208 kvadrata zemljišta Slavonije DI svojoj kompaniji za 529.842 eura, da bi samo dva dana poslije njegov partner u kompaniji Rim i Zov to zemljište preprodao Alastoru za 948.670 eura. Sud smatra da je Rimac ciljano prodao zemljište ispod cijene, znajući da je njegov partner već bio dogovorio prodaju.

Na isti je način uslijedila još jedna, izdašnija trgovina zemljištem. U obje trgovine Slavonija DI je izgubila, a kompanija Rim i Zov dobila više od 1,5 miliona eura.

Sud se u presudi bavio i poslom rušenja stare fabrike Slavonija DI. Rimac je krajem 2003., s ciljem da novac iz nje prebaci na svoju kompaniju, dogovorio da će Rim i Zov srušiti staru fabriku za 939.146 eura.

No, prije sklapanja tog ugovora, Rimčev partner je s direktorom kompanije Amantes dogovorio rušenje fabrike za 15 eura po kvadratnom metru, tako da je rušenje tvornice Rim i Zov platila 410.599 eura. Prema izračunu suda, zbog te je Rimčeve odluke Slavonija DI platila rušenje fabrike 433.235 eura više nego što je taj posao vrijedio.

A nakon što se “ispucaju” svi pravni lijekovi i ako DORH odbaci posljednji zahtjev odbrane te opstane trogodišnja zatvorska kazna, prvi idući korak će napraviti nadležni sudac izvršenja zatvorske kazne koji će pozvati Rimca određenog datuma da se javi na Odjel dijagnostike u Zatvor Zagreb.

Međutim, poznavajući Rimčeve (ne)prilike s obzirom na to da je neko vrijeme pravosuđu dostavljao opsežnu medicinsku dokumentaciju prema kojoj je teško bolestan pa je predlagao ukidanje mjera opreza i odobrenje za odlazak u BiH na zakazane specijalističke preglede, za pretpostaviti je da će Rimac, kao i mnogi osuđenici u takvim slučajevima, odgađati godinama odlazak iza rešetaka jer zdravlje dolazi ispred svega.

A je li već u Bosni i Hercegovini još uvijek nije poznato. Novinari Jutarnjeg lista su ga pozivali na njegov mobitel, no, javila se druga osoba koja se u slučaj ne želi miješati te je obećala prenijeti mu poruku ako je voljan dati izjavu.