Naslovnica Top vijesti Otkriveni detalji zločina u Tuzli: Ćustendil je ubio ženu iz službenog pištolja...

Otkriveni detalji zločina u Tuzli: Ćustendil je ubio ženu iz službenog pištolja koji nije smio biti kod njega

Direktor Uprave tuzlanske policije Dževad Korman danas je na press konferenciji otkrio detalje sinoćnjeg ubistva u Tuzli kazavši da policajac Elvis Ćustendil (51) nije bio na službenoj dužnosti u trenutku kada je pucao u Amru Kahrimanović (52).

Korman je pojasnio da policijski službenici imaju obavezu da odlože svoje oružje ukoliko se nalaze na bolovanju ili godišnjem odmoru, te da je to njihova obaveza.

“U ovom slučaju Elvis se treći dan nalazio na godišnjem odmoru i nije postupio u skladu sa obavezom”, rekao je Korman. Dodao je da je njegov rukovodilac dužan da ga upozori ako utvrdi da nije ostavio pištolj, te da će, ukoliko se utvrdi propust njegovog rukovodioca ili nekog od uposlenika, oni biti sankcionisani.

Ćustendil je danas suspendovan.

Naveo je da ubica nije imao nikakve konflikte i probleme sa kolegama te da je ranije disciplinski sankcionisan zbog saobraćajane nesreće koju je počinio pod dejstvom alkohola.

“Mi do ovog momenta ne raspolažemo nikakvim saznanjima da je Elvis imao konflikte i probleme sa kolegama, Ćustendil Elvis je bio disciplinski odgovoran zbog saobraćajne nesreće koju je prouzrokovao pod utjecajem alkohola, i iz tih razloga je diciplisnki sankcionisan”, rekao je.

Kada je u pitanju prijem policijskih službenika – kadeta koji se uključuju na Policijskua akdemiju, vrši se medicinski pregled svih kadndidata kako je to propisano, a to radi određena zdravstvena ustanova s kojom se sklopi ugovor, pojasnio je.

Naveo je da je zadnji pregled kojem je on prisustvovao rađen 1993. godine.

“Radim već 31 godinu u ovoj kući, pokušavam da organizujem zdravstveni pregled službenika, ali nisam naišao na podršku zbog skupoće ljekarskih pregleda. 2022., sam uspio obezbijediti pregled za 200 policajaca. U ovoj godini su planirana sredstva da se za sve uposlenike policije uradi zdravstveni pregled”, rekao je.

Navodi da u vezi toga postoji drugi problem.

“Inzistirali smo da u zakonu uradimo određene izmjene gdje policjski službenici koji izgube status zdravstvene sposobnosti nakon ljekarskog pregleda, nisu u mogućnosti da budu policijski službenici, a da ne bi ostajali bez posla da se obezbijedi Institut za njihovo zbrinjavanjene kako bi mogli raditi negdje drugo, a u policiji nikako, ni kao portiri.”

Istakao je da ne raspolažu podacima o motivima napada.

“Radit ćemo na utvrđivanju svih činjenica i okolnosti ovog krivičnog djela.”

Za Elvisa Ćustendila kaže da je dugo godina u policiji, te da nekih 30 godina radi kao policajac.

“Radio je kao policajac za rad u zajednici, mlađi inspektor, inspektor u Odjeljenju krim. policije u Tuzli, pomoćnik komandira PS Istok, i već nekoliko godina radi u Operativnom centru kao operativni dežurni.”

“Ćustendil je jučer konzumirao alkohol u ugostiteljskom objektu u kojem je suvlasnica A.K., a zvao je i policijsku patrolu koja je intervenisala i udaljila jednog gosta iz objekta. Nedugo nakon toga, Ćustendil je pucao u A.K. i usmrtio je na mjestu događaja, a potom se zaputio prema mjestu stanovanja. Nije bio ni u kakvoj vezi sa žrtvom. Ispaljeno je više metaka u njenom pravcu, (nezvanično 16 op.a). Nemamo nikakva zvanična saznanja da je bio psihički bolesnik niti da je liječen”, rekao je direktor Uprave policjie MUP-a TK Dževad Korman.