Naslovnica Biznis Ovo je pojašnjenje Ministarstva finansija FBiH u vezi sa zamjenom fiskalnih sistema

Ovo je pojašnjenje Ministarstva finansija FBiH u vezi sa zamjenom fiskalnih sistema

Postupajući po zaključku Zastupničkoga doma Parlamenta Federacije BiH od 12.10.2021. godine, Federalno ministarstvo finansija je pripremilo, a Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o Pravilniku o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.

Osigurati pravedan porezni sistem

U informaciji je je navedeno da trenutno postoje dvije vrste poslovnih subjekata. Oni koji izvršavaju svoje zakonske obaveze i uredno evidentiraju promet, kao i oni koji različitim oblicima manipulacija izbjegavaju ovu obavezu. Poslovni subjekti koji uredno evidentiraju promet su u neravnopravnom ekonomskom položaju u odnosu na one koji to ne čine. Subjekti iz druge kategorije imaju manje troškove poslovanja, samim tim i manje cijene proizvoda i usluga, čime postaju konkurentniji na tržištu i ugrožavaju rad ostalih obveznika.

S ciljem sprječavanja daljeg odliva sredstava iz budžeta Federacije BiH, Federalno ministarstvo finansija je, u okvirima odredaba trenutno važećeg Zakona o fiskalnim sistemima, poduzelo niz mjera usmjerenih ka unaprjeđenju sistema fiskalizacije i fiskalnih uređaja u Federaciji BiH, posebno u dijelu koji se odnosi na tehničko-tehnološka i poboljšanja u oblasti informacijskih tehnologija.

Obzirom da nije moguće implementirati softversku fiskalizaciju u narednih, prema procijeni, sigurno pet godina, a postojeći uređaji su zastarjeli i ne prate tehnološko-tehnička unaprjeđenja na tržištu, predloženi su uređaji koji predstavljaju kombinirani model hardversko-softverskih rješenja.

Jedan od ciljeva jeste osigurati pravedan porezni sistem. To prvenstveno zahtijeva, između ostalog, poduzimanje snažnijih mjera protiv poreznih utaja i poreznih prevara. Cilj je osigurati poštenu konkurenciju i uvjete rada, bez tolerancije rada nacrno i poreznih utaja.

Kao prednost novih rješenja navedeno je evidentiranje svakog pojedinačnog fiskalnog računa u Poreznoj upravi FBiH u momentu kada je izdan, što predstavlja značajan pokazatelj za inspektore prilikom kontrole. Također, riječ je o prijenosu podataka o ostvarenom prometu koji je moguće vršiti i putem interneta, 3G mreže ili naprednije tehnologije, dok je do sada bila zastupljena 2G mreža odnosno GPRS.

Zamjena fiskalnih sistema u roku od tri godine

Novi fiskalni uređaji podržavaju obje ove mogućnosti. Ovi sistemi produciraju fiskalne račune koji sadrže tzv. QR kod, a koji je jedinstven za svaki fiskalni račun i nije ga moguće reproducirati, a služi i kao “put” za provjeru od građana da li je njihov račun dostavljen na server Porezne uprave. Povećan je i nivo sigurnosti zaštite podatka prilikom prijenosa između fiskalnih uređaja i servera Porezne uprave putem naprednih modela kriptiranja i dekriptiranja podataka.

Pravilnikom o dinamici zamjene fiskalnih sistema u Federaciji BiH predviđeno je da fiskalni sistemi budu zamijenjeni u roku od tri godine, u ovisnosti od starosti/trošnosti postojećih, navedeno je u informaciji.