Naslovnica Top vijesti Penzioneri se bore za goli život: Njihovi zahtjevi su opravdani, ali…

Penzioneri se bore za goli život: Njihovi zahtjevi su opravdani, ali…

redstavnici Saveza udruženja penzionera FBiH razgovarali su sa resornim ministrom Adnanom Delićem i predstavnicima PIO o ispunjenju zahtjeva ove populacije

Zahtjevi penzionera su opravdani, ali za njihovu realizaciju neophodne su temeljite analize odgovornih i struke.

Zaključak je ovo jučerašnjeg sastanka koji su predstavnici Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH imali sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem i predstavnicima Zavoda PIO.

PROSJEČNA PLAĆA
A razgovaralo se o penzionerskim zahtjevima koji su izneseni na posljednjoj sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH, u kojima traže jednokratnu pomoć od po 200 KM i 100 KM, te povećanje penzija kroz izmjene Zakona o PIO ovog entiteta.

Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, ponovio je da je neophodno podnijeti inicijativu i zahtjev Vladi Federacije da se pristupi izradi izmjena i dopuna Zakona o PIO/MIO, posebno članova kojima je regulisano redovno i vanredno utvrđivanje penzija, te istakao da ministar i ostali učesnici sastanka imaju razumijevanja za njihove zahtjeve.

Izmjene i dopune Zakona podrazumijevaju član 79. i promjenu parametara na osnovu kojih se vrši usklađivanje

Izmjene i dopune Zakona podrazumijevaju član 79. i da se mijenjaju parametri na osnovu kojih se vrši usklađivanje. Sad su to indeks rasta potrošačkih cijena i stopa rasta bruto domaćeg proizvoda, što je nelogično, kako kažu stručnjaci, jer su neizvjesni stopa i njen rast.

– Mi hoćemo da vežemo usklađivanje za prosječnu plaću u Federaciji, objasnio je Mehić.

Smatra da ovaj segment mora da se liberalizuje i omekša kako bi se dobio bolji i veći procenat usklađivanja.

– Svjesni smo da je ovo težak zahtjev zbog političke i ekonomske situacije, ali isto tako smo svjesni vrlo teškog materijalnog položaja penzionera. I tu se nešto mora pod hitno poduzeti, imajući na umu da i dalje cijene osnovnih životnih namirnica, na koje se uglavnom troši penzija, rastu i divljaju, tako da ih je nemoguće pratiti. Ako se usvoje ovi naši zahtjevi, to je već procedura, i dok zakon, odnosno izmjene ne zažive, mi tražimo da Vlada Federacije urgentno djeluje prema najugroženijoj populaciji putem jednokratne novčane pomoći. Ovisno o visini penzije, da im se da odgovarajuća jednokratna pomoć, samo kao pokušaj prevazilaženja teškog materijalnog položaja. Otprilike, to su naša dva osnovna, suštinska zahtjeva, ističe predsjednik UO Saveza.

PRIHVATLJIVA RJEŠENJA
Kako dalje navodi, slijedi dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i iznalaženje prihvatljivih rješenja kad je ova problematika u pitanju.

Slijedi dijalog sa predstavnicima Vlade FBiH i iznalaženje prihvatljivih rješenja kad je ova problematika u pitanju

Ukoliko se Vlada FBiH ogluši i ne ispuni barem glavne zahtjeve, slijede masovni protesti u cijeloj Federaciji BiH.

– Mi nismo ucjenjivali niti prijetili, ali smo zauzeli stav da damo razumne rokove i vidimo kako će to ići. Zadnji rok je septembar. Ako ne bude bilo baš nikakvog razumijevanja, onda ćemo održati demokratske mirne proteste, s ciljem ne da rušimo ovu zemlju, jer smo je mi stvarali i branili, nego da upoznamo našu javnost s tim da smo na margini društva, nedavno je kazao Mehić.